Kokkens brændende kærlighed

Jeppe har ikke tid til kærester, han vil vinde VM for kokke

Martin Frandsen
Jeppe Foldager Andresen har et særligt talent, som her er kommet en forret med hummerhaler til gode.foto: grete dahl
Fødevarer 10. oktober 2006 06:00

AALBORG: Han var blot ni år, da han bagte sin første bolle og siden har han vidst, at han ville være kok. Som lille dreng kunne den nu 20-årige Jeppe Foldager Andresen nøjes med en gryde og en pakke pasta som legeredskaber, og han sad altid på køkkenbordet ved siden af komfuret, når hans mor, Majbrit, lavede mad. I dag er han fast mand på juniorlandsholdet for kokke, som har vundet sølv ved OL i kategorien ”lav en hovedret til 110 personer på tre timer” og bronze i udstilling af mad. På vej til toppen Jeppe er efter snart fire års uddannelse nu blot det sidste skoleophold på ti uger fra at kunne kalde sig udlært kok med Restaurant Rosdahls som læreplads. Derfor er kokketalentet på vej mod nye mål. - Jeg vil helt til tops og vinde Bocuse d"Or. Det er VM for kokke, siger han med et fast målrettet blik. Derfor skal han også til udlandet for at samle inspiration, og Jeppe har ikke tænkt sig at træde i andres fodspor med inspiration fra spanske og franske restauranter. - Jeg skal først arbejde på Hotel Brøndum i Skagen en vinter og en sommer, så skal jeg ud at rejse, til Hong Kong, Australien og måske Canada, fortæller han. På kongeskibet Men inden skal han aftjene sin værnepligt, og de ni måneder skal fra januar tilbringes på Kongeskibet Dannebrog. - Jeg glæder mig. Det bliver spændende og anderledes. Det bliver grænseoverskridende at skulle bo så tæt så mange mennesker uden mulighed for at gå et sted hen for at være sig selv, fortæller Jeppe. Også når det gælder maden, venter han nye udfordringer. - Dronningen og prinsen er jo nok meget franske i deres stil. Så jeg kan forvente at skulle koge en dyreryg i rødvin i otte timer, hvor jeg normalt ville rosastege den, forklarer han og håber på sejladser til Athen, Færøerne eller Grønland. Jeppe søger udfordringen og har hjertet med i sin kokkekunst. Det er hverken moden med de smarte TV-kokke, eller pengene der trækker. Det er håndværket. Og det har flyttet sig fra de wienersnitsler og steaks, som han lagde ud med, til det højgastronomiske hjørne. - Det er de små fine ting, der er meget håndværk i. Det er noget helt andet end bare at banke et stykke kød fladt, fortæller han. Livretten er da også foie gras, men også mors mad duer stadig. - Så ville jeg vælge stegt flæsk. Eller boller i karry med lidt æbler, hvidløg og løg i en opbagt sovs med hønsefond, hvis det kan lade sig gøre, fortæller han. På landsholdet Fritiden handler også om at blive en bedre kok. - Jeg skal til juniorlandsholdets træning i Silkeborg cirka hver mandag og tirsdag og den første weekend i hver måned. Og når jeg ikke er af sted, så træner jeg oppe i hovedet, fortæller Jeppe, som sammen med landsholdskammeraterne skal til VM i Luxembourg. Det gælder disciplinen ”udstilling af mad”. Den skal have et tyndt lag gele, så den skinner flot til udstillinger. Der bliver dog også tid til at passe kammeraterne, men der er ikke plads til en kæreste. - Jeg skal ikke være afhængig af en kæreste, når jeg skal ud at rejse, understreger han.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...