Bryggerier

Koks i kulissen løst - næsten

Restauratør søgte forgæves efter kokke i over et halvt år

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Attraktiv beliggenhed, gode papirer. Martin Tengstedt slog for alvor igennem som chefkok for FN-hovedkvarteret i Sarajevo. Han overtog Hotel Nibe, der nu er lukket.

NIBE: Det nordjyske og øvrige danske marked er tilsyneladende støvsuget for arbejds-villige kokke med papir på en uddannelse i faget. Restauratør Martin Tengstedt annoncerede efter kokke i januar til tiltrædelse denne sommer i det nyåbnede Restaurant Bryggen på havnen i Nibe. Trods den attraktive adresse, og Martin Tengstedts gode ry i kokkefaget, modtog han kun to ansøgninger. En fra en smørrebrødsjomfru, og en fra en kantine-assistent. - De var jo ikke kokke, men i den tilspidsede situation indkaldte jeg dem alligevel til samtale. - Men tænk sig. De ville ikke, når talen kom på sene vagter og weekendarbejde. - Sådan er det også med uddannede kokke. Han erfarer, at op mod otte ud af 10 ny-uddannede fra kokkeskolen aldrig går i gang med at arbejde inden for faget, men vælger en anden branche, eller en anden uddannelse. - Jeg forsøgte arbejdsformidlingen, AF, indrykkede annoncer i både den lokale, regionale og landsdækkende dagspresse, og på nettets Jobzonen, men lige meget hjalp det. Via AF valgte Martin Tengstedet så, at prøve lykken i udlandet, og omsider var der bingo. For to dage siden startede den tyske kok, Andreas. Han var den første, der slog til uden for Danmarks grænser, og nu lysner det for alvor. - Der er dog en del oplæring i vente. En dansker ved eksempelvis med det samme, hvad et stjerneskud er. Martin Tengstedt skulle have åbnet a la carte restauranten Bryggen 9. juni, opgav dog grundet mangel på arbejdskraft, men har til gengæld budt indenfor på den tilknyttede café. Den er et kæmpe-hit, ofte totalt booket, men den forsinkede åbning af Restaurant Bryggen er en bet i regningen. - Det er svært, at sige, hvor meget jeg har tabt i indtjening. Men omsætningen har nok været en tredjedel mindre end forventet. Den tyske koks tiltrædelse gør det nu muligt for Restaurant Bryggen, at åbne a la carte i Restaurant Bryggen foreløbig tre dage om ugen, torsdage, fredage og lørdage, med start næste torsdag, mens cafeen holder åbent hele ugen - dog ikke med servering af mad tirsdage og onsdage. - Naturligvis satser jeg på, at holde åbent i restauranten hele ugen, men det kræver endnu en uddannet kok. - Jeg har kig på et par svenske emner, så lad os nu se. Den nye Restaurant Bryggen byder fremover på årstidens retter, der bliver udskiftet en gang om måneden.