Kollega: Jeg advarede sosu mod dødelig indsprøjtning

Erfarne kolleger instruerede kollega grundigt, inden hun sendte knuste piller i blodet på ældre mand, siger de

En erfaren social- og sundhedshjælper advarede på det kraftigste sin noget yngre og uerfarne kollega mod at sende en potentielt dødelig dosis knuste piller direkte i blodet på en 88-årig plejehjemsbeboer.

Det fortæller manden, der desuden er uddannet sygeplejerske fra sit hjemland, tirsdag eftermiddag i Retten i Aarhus.

- Jeg siger til hende, at det er farligt, og at man kan dø af det. Jeg siger, at ligegyldigt hvem der har sagt det, så skal hun ikke give ham det, fastslår vidnet.

Ikke desto mindre var det lige præcis, hvad den 33-årige kvinde i samarbejde med en yngre kollega endte med at gøre 9. juli 2013 på plejehjemmet Sifsgård i Åbyhøj.

Vidnet kan ikke garantere, at budskabet er sunket ind, men det kunne ikke siges meget tydeligere, mener han.

- Jeg er udlænding, og måske har hun ikke forstået det. Men jeg sagde klart, at jeg på ingen måde ville hjælpe, og at man kunne dø af det.

To andre kolleger fortalte tidligere tirsdag, at den 33-årige virkede meget forvirret i minutterne inden indsprøjtningen.

- Hun virkede forvirret og hev fat i så mange personer, men hun ville ikke tage noget til sig, sagde en af kollegerne, en erfaren sosu-assistent.

Ifølge den 33-årige, der sammen med sin 27-årige kollega er tiltalt for uagtsomt manddrab, var det netop den mere erfarne kollega, der vejledte hende i forbindelse med fejlmedicineringen. Og det er rigtig nok, erkender vidnet.

- Jeg siger, at hun skal knuse de smertestillende tabletter og blande dem i yoghurt eller noget vand, så beboeren kan få det i munden.

- Senere forstår jeg det sådan, at han skal have noget morfin. Det skal ske gennem en "sommerfugl" (en form for drop, der sidder i vævet - ikke i blodåren, red.). Det siger jeg til hende, forklarede vidnet.

Noget er imidlertid gået galt i kommunikationen mellem de to kvinder.

Efter at have rådført sig med kollegaen, knuste den 33-årige i hvert fald en bunke piller og blandede dem med saltvand. Herefter sendte hun dem i samarbejde med den 27-årige kollega direkte ind i den 88-åriges blodåre.

Det betød, at han kort efter mistede livet.

De tiltalte nægter sig begge skyldige i tiltalen om uagtsomt manddrab.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.