Komité: Thorning bør tale om Tibet i Kina

Støttekomitéen for Tibet opfordrer Helle Thorning-Schmidt til at følge Nyrups eksempel under besøg i Kina.

Komité: Thorning bør tale om Tibet i Kina

Poul Nyrup Rasmussen turde gøre det, da han var socialdemokratisk statsminister. Helle Thorning-Schmidt (S) bør også gøre det - tale om Tibet og menneskerettigheder - når hun om en uge er i Kina for at møde den økonomiske sværvægters kommunistiske top.

Opfordringen kommer fra Anders Højmark Andersen, formand for den danske Støttekomité for Tibet.

- Vi håber, at hun vil tale om undertrykkelsen i Østtibet, hvor mange sætter ild til sig selv. Siden 2009 er det sket 51 gange med en ny bølge i begyndelsen af i år, siger han.

Tibetanere sætter ild til sig selv i protest mod kinesisk undertrykkelse. De sættes i fængsel, hvis de taler om uafhængighed eller vil have den religiøse leder Dalai Lama tilbage til Tibet, fortæller Anders Højmark Andersen

Han opfordrer Thorning til at bede kineserne genoptage dialogen med Dalai Lama.

- Hvis vi ikke siger det, bidrager vi til, at Tibet går helt i glemmebogen, og den kinesiske ledelse føler, at den har friere hænder, siger Højmark Andersen.

Da Kinas præsident, Hu Jintao, og et stort følge var i København i juni, greb dansk politi ind over for demonstranter, blot de tog et tibetansk flag frem.

Ifølge Højmark Andersen skete det i 11 tilfælde, at dansk politi enten tog flaget eller anholdt eller bortviste personen.

Siden den danske regering i 2009 formelt anerkendte, at Tibet er en del af Kina, har de danske myndigheder forsøgt at undgå at provokere kineserne, mener Tibetkomitéen.

- Resultatet er overgreb mod ytringsfriheden, også i Danmark, siger Anders Højmark Andersen, der mener, at det godt kan lade sig gøre at tale om Tibet og menneskerettigheder med kineserne og samtidig udvide samarbejdet med Kina.

Den opfattelse deles af Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, der nøje vil følge med i, hvad Helle Thorning-Schmidt "siger og gør under sit besøg i Kina".

- Det er afgørende væsentligt, at statsministeren taler med den kinesiske ledelse om undertrykkelsen af Tibet, skriver han i en mail til Ritzau.

- Det har været flovt at opleve, hvorledes det officielle Danmark efter den berygtede Tibet-verbalnote i 2009 fuldstændig har lagt sig på maven for det kommunistiske styre i Kina.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.