Kommentator: Forsonlig linje øger Samuelsens chancer

Bedre forhold til DF og mere tillid mellem V, LA og K er afgørende for overlevelse, vurderer kommentator.

Nyt regeringsgrundlag præsenteres på Marienborg Foto: Scanpix/Keld Navntoft

Nyt regeringsgrundlag præsenteres på Marienborg Foto: Scanpix/Keld Navntoft

Det har øget chancerne for rent faktisk at lette personskatterne, at Liberal Alliance er slået ind på en mere forsonlig kurs. Det vil nemlig åbne mulighed for at komme i realitetsforhandlinger med Dansk Folkeparti.

Sådan lyder analysen fra Børsens politiske kommentator, Helle Ib, kort tid efter at Venstre, Liberal Alliance og Konservative har præsenteret et nyt, fælles regeringsgrundlag.

Det 86 sider lange dokument er fyldt med kompromiser, blandt andet om topskatten.

Væk er en tidligere formulering om at sænke skatten på den sidst tjente krone med fem procentpoint. Nu er målet i stedet, at marginalskatten skal ned og færre skal betale topskat.

- Selv om de her overskrifter kan se lidt fluffy ud, så mener jeg, at LA har skaffet sig en større chance for at få lettelser på personskatten, end for et par uger siden, hvor alt var helt fastlåst, siger Helle Ib.

- Med de markant løsere formuleringer har man skabt et fundament for, at meget mere kreative løsninger kan blive strikket sammen end før, hvor det var så præcist med fem procentpoint hele vejen op.

De tre partier bliver nødt til at bruge flere kræfter på at holde Dansk Folkeparti godt orienteret, vurderer hun. Det vil være helt afgørende for, om den nye trekløverregering, der sidder på 53 mandater, kan overleve.

Et andet afgørende forhold bliver, at Venstre, LA og Konservative kan lægge fortidens stridigheder bag sig.

- Der skal ikke være alle de magtkampe og det bagtaleri og indbyrdes stridigheder, som vi har oplevet gennem det seneste halvandet år, siger Helle Ib.

- Man beder jo næsten om noget helt umenneskeligt, når man forlanger af toppolitikere, at de skal lægge deres ego til side og tænke mere på fællesskabet end på deres eget parti og meningsmålinger.

- Men de har alle sammen set manden med leen i øjnene. Det ville være frygteligt for alle tre, hvis der kom valg lige nu.

Optimisme på regeringens vegne er nok et for stærkt udtryk at bruge om Helle Ibs udsigter for regeringen.

Hun ser "en begrundet sandsynlighed" for, at det kun kan komme til at gå bedre. Og en mulighed for, at regeringen kan komme til at skabe nogle af de resultater, den ridser op i regeringsgrundlaget.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.