Kommentator: Frederiksens udelukkelse af R var nødvendig

S-formanden siger mandag, at hun vil have ren S-regering. Hun vil sende vigtigt signal, siger kommentator.

Mette Frederiksen ønsker, at Socialdemokratiet skal danne regering alene, hvis der tegner sig et rødt flertal efter næste folketingsvalg. Foto: Henning Bagger/arkiv/Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen ønsker, at Socialdemokratiet skal danne regering alene, hvis der tegner sig et rødt flertal efter næste folketingsvalg. Foto: Henning Bagger/arkiv/Ritzau Scanpix

Det var en nødvendig beslutning for Mette Frederiksen at bryde med en ellers lang tradition for regeringssamarbejde med De Radikale.

Det vurderer den politiske kommentator Hans Engell. Bruddet med De Radikale skal markere, at Socialdemokratiet står for en stram udlændingepolitik.

- Det er et mangeårigt samarbejde i regeringsregi, som hun meddeler er afsluttet, men det er et meget vigtigt signal at sende forud for valget. Det er at sige til De Radikale, at man vil ikke deres udlændingepolitik. Man vil ikke give dem den indflydelse, som de har haft under Thorning-regeringen, siger han.

Den socialdemokratiske formand meddelte i en kronik i Jyllands-Posten, der blev offentliggjort mandag aften, at hun ønsker en ren S-regering.

Ifølge Mette Frederiksen vil en smallere regering bestående af kun Socialdemokratiet være mere manøvredygtig i en politisk virkelighed, hvor rød og blå blok er i opløsning.

- Jeg ønsker ikke at sætte mig i spidsen for et Danmark, der ikke har styr på udlændingepolitikken, siger hun til Jyllands-Posten.

De Radikales leder, Morten Østergaard, var dog straks ude for at kommentere S-formandens udmelding. Her slår han fast, at man ikke kan vælge partiets politik fra og samtidig få dets mandater.

- Det er ikke en melding om, at De Radikale ikke vil få nogen indflydelse overhovedet. Men det er en melding om, at de får ingen indflydelse på udlændingepolitikken. Det er klart, at hvis de skulle sidde og danne regeringsgrundlag, så ville det lægge et pres på socialdemokraterne, siger Hans Engell.

Senest de to partier dannede regering med Helle Thorning (S) i spidsen var fra 2011 til 2015 - frem til 2014 også med SF.

Hvis der bliver et rødt flertal efter det kommende folketingsvalg, vil Socialdemokratiet denne gang være meget mindre afhængige af Radikale, vurderer Hans Engell.

- De Radikale er ikke i samme position, som de var i 2015. Dengang var de nødvendige for, at Thorning kunne skaffe et flertal for at danne regeringen.

- Denne gang må vi regne med, at hvis der kommer et rødt flertal, og de Radikale presser, så vil Dansk Folkeparti gå ind og yde passiv eller aktiv støtte til Mette Frederiksen, siger den politiske kommentator.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.