Kommentator om afslutningsdebat: Det er otte mod én

Partierne er så splittede, at det kan ende med et valg i utide, mener politisk kommentator Hans Engell.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Hans Engell Foto: Free/Steen Ole

Det blev tydeligt under Folketingets afslutningsdebat, at der er så stor splittelse mellem de borgerlige partier og rød blok, at det kan blive umuligt for Venstres mindretalsregering at samle politisk flertal bag en stor reformpakke til efteråret.

Derfor kan det ende med et folketingsvalg i utide.

Det siger politisk kommentator Hans Engell.

- Det er ét parti mod otte. Det er ikke fire mod fire. Det er en regering med 34 mandater og otte oppositionspartier, siger Hans Engell.

Det er særlig på skatteområdet, at afslutningsdebatten har vist, at det bliver meget svært at samle enderne, mener den politiske kommentator.

- Debatten om skatten har vist, at der er meget stor afstand mellem partierne. Og hvordan kan regeringen få det til at gå op? Lige i øjeblikket ser det ud til, at der er flere problemer end løsninger, siger Hans Engell.

Han peger på, at Liberal Alliance i afslutningsdebatten gentog sit krav om at lette topskatten, når regeringen til efteråret forhandler en stor økonomisk pakke.

Derimod gentog Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, i debatten, at han ikke vil sænke topskatten. Hvis der er penge til både velfærd og skattelettelser, så skal de bruges til at lette bundskatten for de lavest lønnede, fastslog Kristian Thulesen Dahl.

Den politiske kommentator for Børsen, Helle Ib, forholder sig dog mere optimistisk.

For selv om Kristian Thulesen Dahl gentog, at han ikke vil røre ved topskatten, afviste han at give garantier, og det får Helle Ib til at øjne en mulighed for et samarbejde på det område.

- Det er det, jeg personligt har bidt mest mærke i. Det må betyde, at det ikke er helt umuligt at få DF med på noget til efteråret, siger hun.

Hun kalder ellers debatten meget forudsigelig og et billede på, at det først er til efteråret, at det store slag skal slås.

- Der bliver det klart, om Lars Løkke kan levere på hele den dagsorden, han blev valgt på, siger hun.

Når Folketinget samles igen til efteråret, skal der blandt andet aftales en skattereform, en 2025-plan og en finanslov.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.