Kommentator: Thulesen Dahl må skabe klarhed om Europol

Det står fuldstændig uskarpt, hvad Dansk Folkeparti mener om Europol og retsforbeholdet, siger Hans Engell.

Lars Løkke Rasmussen, Kristian Thulesen Dahl Foto: Scanpix/Søren Bidstrup

Lars Løkke Rasmussen, Kristian Thulesen Dahl Foto: Scanpix/Søren Bidstrup

Dansk Folkeparti må tone rent flag om EU's politisamarbejde, Europol. Partileder Kristian Thulesen Dahl skal sige klart, om DF stemmer ja ved en ny folkeafstemning om retsforbeholdet, hvis Danmark ikke får en parallelaftale om Europol med EU.

Det mener politisk kommentator Hans Engell.

- Dansk Folkeparti må skabe klarhed over, hvad det mener om Europol og retsforbeholdet. Det står fuldstændig uskarpt, hvad partiet vil, mener Hans Engell.

Det har vakt opsigt, at Thulesen Dahl i et tv-klip før folkeafstemningen 3. december 2015 om retsforbeholdet synes at støtte et ja ved en ny folkeafstemning. Det viser et klip fra debatten i Børssalen, som TV2 News har vist.

Men de seneste dage har Dansk Folkeparti slået fast, at to krav skal opfyldes, før partiet med sikkerhed kan anbefale et ja til Europol: Regeringen skal først udskrive en folkeafstemning om Schengen-medlemskabet. Og så skal vælgerne stemme Danmark ud af Schengen.

Udmeldingen er blevet kritiseret fra flere sider for at være et brud med den linje, partiet lagde op til folkeafstemningen om retsforbeholdet. Det har DF's EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, dog hidtil afvist.

- De fleste har fået indtryk af, at partiet ville stemme ja, hvis man ikke kunne få en parallelaftale. Det tyder på ikke at være tilfældet. Så meget peger på, at den eneste udvej er en ren Europol-afstemning, mener Hans Engell.

Dansk Politiforbunds formand, Claus Oxfeldt, har kraftigt opfordret politikerne til at sikre, at dansk politi fortsat kan bruge Europols registre efter 1. maj 2017. Da bliver samarbejdet overstatsligt, så Danmark ikke kan deltage.

- Det vil være en katastrofe for dansk politi, hvis det ender med, at Danmark ikke kan deltage i Europol. Her har vi adgang til en masse registre og samarbejde, også på det operative område, siger Hans Engell.

Det passer ikke, at EU får et større problem end Danmark, hvis vi ikke deltager, mener han.

- Enten er det Europol, eller også er det ikke Europol. Ligesom i Storbritannien: Enten er det brexit, eller også er det ikke brexit, siger Hans Engell.

Spørgsmål: Hvad venter du af en ny Europol-afstemning?

- Det bliver et klart ja, hvis der kommer en ny afstemning om Europol. Mange stemte nej, fordi de forventede en parallelaftale, siger politisk kommentator Hans Engell.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.