Kommentatorer: Løkke åbner for grænsekontrol som aldrig før

Sverige indfører id-kontrol 4. januar, og Lars Løkke Rasmussen åbner for alvor for grænsekontrol mod Tyskland.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) benyttede sin nytårstale fredag aften til at fortælle danskerne, at grænsekontrol mellem Danmark og Tyskland er rykket tættere på.

Det mener de politiske kommentatorer Helle Ib og Hans Engell.

Især på grund af datoen 4. januar er en grænsekontrol mod Tyskland rykket nærmere. 4. januar indfører Sverige nemlig sin meget omtalte id-kontrol.

- Hidtil har Løkke været meget afvisende over for hele ideen om grænsekontrol. Også med den begrundelse, at det ville være en snuptagsløsning, som formentlig ikke ville have den ønskede effekt, siger Helle IB, Børsens politiske kommentator, til Ritzau.

- Altså at man ville risikere, at endnu flere ville søge asyl i Danmark. Her kommer Løkke tættere på end nogensinde før til at åbne op for grænsekontrol. At det kan blive en konsekvens.

- Han varsler, at grænsekontrol kan komme til at ske når som helst, siger hun.

I sin tale siger Løkke blandt andet følgende om emnet grænsekontrol:

- Sverige vil skærpe kontrollen ved grænsen til Danmark. Det sker meget snart. For første gang siden 1950'erne skal man nu have id-kort for at krydse Øresund. Det viser, hvad der er på spil.

- Og det kan skabe en situation, hvor vi må indføre grænsekontrol til Tyskland, hvis vi vurderer, at det er bedst for Danmark. For vi vil ikke igen se migranter og asylansøgere på vores motorveje.

- Vi vil sikre ro. Vi vil sikre orden.

Hans Engell vurderer, at Løkke er meget klar i mælet. Og at han udstiller krisen mellem Danmark og Sverige i øjeblikket.

- Løkke er meget klar i sin understregning af, at Sveriges beslutning er et meget markant negativt træk i det nordiske samarbejdes udvikling siden 1950'erne. Han peger på det som det største tilbagefald i det nordiske samarbejde i 75 år.

- Hans trussel om at gennemføre en tilsvarende grænsekontrol mod Tyskland er knivskarp, siger Engell til Ritzau.

- Løkke siger nu fuldstændig krystalklart, at hvis indrejsetallene i Danmark inden for ganske få dage stiger til et tal, som regeringen ikke anser for acceptabelt, så kommer der en effektiv grænsekontrol mod Tyskland.

- Derved kan der skabes en situation mellem Danmark og Tyskland og i forhold til EU, som kan blive ganske dramatisk, lyder det fra Engell.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.