Kommentatorer: Nu bløder SF kernemedlemmer

Regeringens blå skatteaftale med V og K koster SF kernemedlemmer, vurderer to politiske eksperter.

Kommentatorer: Nu bløder SF kernemedlemmer

Når SF's landsledelse mødes med folketingsgruppen søndag aften til et krisemøde ovenpå det, kritiske røster internt i partiet kalder "en blå skattereform", skal ledelsen med politisk kommentator Hans Engells ord "demonstrere ledelsesstyring på allerhøjeste niveau".

- Det, der er højrisikoen er, at der sker en nedsmeltning, hvor halve og hele partiafdelinger melder sig ud af partiet.

- Og det er noget af det værste, der kan ske for et parti. Så falder infrastrukturen fra hinanden, siger Hans Engell til Ritzau.

Og forklaringen skal være god fra skatteminister Thor Möger (SF) og SF's formand, udenrigsminister Villy Søvndal, for partiet bløder lige nu kernemedlemmer, siger politisk kommentator og journalist på Weekendavisen, Hans Mortensen.

- Der er en meget, meget stor gruppe i SF, der har nået smertegrænsen for, hvad de kan tillade i regeringssamarbejdet. Vælgernes smertegrænse er for længst nået, men nu er det partiets kernebagland, der når grænsen, siger han.

Og ifølge Hans Engell er det ikke en krise, der lige er til at komme ud af igen.

- Det er ekstremt farligt for et parti, at kernemedlemmerne siver, for den type medlemmer får man ikke igen uden videre.

- Vælgere kommer og går, men når kernemedlemmerne skrider, er det ikke noget, man kan genopbygge på fem eller ti år.

Flere medlemmer af partiets landsledelse har offentligt ytret sig meget kritisk over for ledelsen i SF. Det samme har partiets socialordfører, Özlem Cekic, der har tænkt sig at stemme imod skatteaftalen.

Hendes kolleger i folketingsgruppen har ingen kommentarer til skatteaftalen.

Det siger en del om stridens omfang, vurderer Hans Mortensen, der understreger, at politikere normalt gerne vil udtale sig i rosende vendinger om en stor aftale, som deres regering har indgået.

- Men der er ingen i SF, der elsker den her skatteaftale - muligvis ud over Thor Möger. Det tror jeg simpelthen ikke på, siger Hans Mortensen.

Landsledelsen og folketingsgruppen mødes kl. 17.30 til krisemøde på Christiansborg.

/ritzau/