Udland

Kommissær: Danmark går i den rigtige retning

Det er for tidligt at vurdere det danske alternativ til bindende kvindekvoter, siger EU's justitskommissær.

Kommissær: Danmark går i den rigtige retning

EU's justitskommissær, Viviane Reding, har ladet sig inspirere af de nordiske landes forskellige tiltag for at sikre flere kvinder i erhvervslivets top.

Det siger hun i et skriftligt interview med de fire nordiske nyhedsbureauer Ritzau, TT, NTB og STT/FNB.

Spørgsmål: Hvordan vil du overbevise skeptikerne om, at kvoter er en god idé?

- Jeg er klar over, at det er et emne, der skiller vandene, og som mange mennesker har meget stærke holdninger til.

- Jeg håber, at alle - nu da forslaget er fremlagt - vil se nøje på detaljerne i det, vi foreslår. Jeg tror, man vil se, at det er et både meget afbalanceret og et realistisk forslag.

Spørgsmål: Hvorfor mener du, at EU-lovgivning vil kunne gøre en afgørende forskel, når nationale kvoter ikke nødvendigvis har gjort det?

- Vi kan se, at bindende kvoter har haft en betydelig effekt i de lande, der har indført dem.

- Se på Norge, hvor antallet af kvinder på bestyrelsesposter steg dramatisk, efter at man indførte bindende kvoter. Eller Frankrig, hvor andelen af kvinder i bestyrelser er steget med 10 procent på to år.

Spørgsmål: Er den norske lovgivning et eksempel til efterfølgelse?

- Den norske model er en indiskutabel succes. Norge har nu 42 procent kvindelige bestyrelsesmedlemmer mod et EU-gennemsnit på 14. Både Norge og Island har registreret stigninger på 20 procent fra 2004 til 2012 takket være deres indgreb.

- Forbedringen i alle de europæiske lande, der har lovfæstede kvoter, var i samme periode 12 procent. Sammenlign det med en stigning på fem procent i lande som Sverige, Finland og Danmark, der har frivillige tiltag.

Spørgsmål: Den danske regering har indført en model, hvor virksomheder bliver idømt bøder, hvis ikke de i deres årsrapport gør rede for, hvordan de vil sikre lige repræsentation af kønnene. Vil det virke - og kan det inspirere i EU?

- Jeg synes, den danske model er et skridt i den rigtige retning. Og jeg hilser det velkommen, at ligestillingsministeren og erhvervsministeren samarbejder, for det er både et samfunds- og et erhvervsspørgsmål.

- Men vi må vurdere enhver politik ud fra dens resultater, og i Danmarks tilfælde er det for tidligt at sige, om det vil virke.

- Jeg er enig i, at gennemsigtighed har potentialet til at fremme en sag. Derfor indeholder vores forslag også et krav om gennemsigtighed for at sikre balancen over for virksomheder, der ikke kan opfylde kravet om 40 procent.

- Hvis de hævder, at der ikke er nogen kvalificerede kandidater, må de anskueliggøre det ud fra klare og umisforståelige kriterier. Men gennemsigtighed er ikke nok i sig selv. Effektiv forandring kræver klare mål og regler for ansættelsesprocedurerne.

Spørgsmål: Er du ikke bange for, at kvinder kan få det negative mærkat "kvotekvinder"?

- Får mænd det negative mærkat "kvotemænd"? Vi har i øjeblikket en mandekvote på 85 procent.

Spørgsmål: Hvad ser du for dig af alternativer, hvis kvoteplanen bliver afvist i EU?

- Politik handler om at bygge alliancer. Man vil altid møde modstand. Vi bor i demokratiske samfund, og det ligger i selve deres natur, at vi har debatter og modstridende holdninger.

- Jeg ville ikke ønske mig noget andet. Jeg ser frem til en fordomsfri debat.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.