Kommissionen: 13 lande har stadig rod i økonomien

Frankrig er blandt de EU-lande, der ifølge kommissionen stadig ikke gør nok for at få orden i sin økonomi.

Mens EU-Kommissionen mandag melder Danmark og fem andre EU-lande klar til at slippe ud af EU's økonomiske obs-klasse, er der stadig grund til at holde særligt øje med 11 andre EU-lande. Plus Grækenland og Cypern, der stadig er på støtten.

Blandt de 11 lande er EU's næststørste økonomi, Frankrig, som efter kommissionens vurdering ikke har gjort nok for at bringe orden i sine offentlige finanser.

- Den budgetstrategi, der er skitseret i programmet, er kun delvist i tråd med kravene i Stabilitets- og Vækstpagten, siger kommissionsformand José Manuel Barroso på et pressemøde i Bruxelles med henvisning til den franske regerings planer.

Frankrig fik sidste år to år ekstra til at bringe orden i sin økonomi.

Ifølge den økonomiske analyse, kommissionen offentliggjorde i sidste måned, vil den franske regerings udstukne kurs føre til et budgetunderskud på 3,4 procent af BNP i 2015. EU's krav er et underskud på højst tre procent.

Barroso glæder sig dog over, at der generelt tegner lysere for EU-landenes økonomi. Kun Cypern og Kroatien venter negativ vækst i år. Og i 2015 ventes der vækst i samtlige 28 EU-lande.

Og antallet af lande, der bliver holdt særligt øje med, er faldet fra 24, da krisen var på sit højeste i 2011.

Kommissionen maner til fortsat forsigtighed, fordi den økonomiske genrejsning stadig må betragtes som skrøbelig. Og der er stadig brug for en koncentreret indsats for at få gang i økonomien.

- Der er stadig brug for at gøre mere for at føre Europa ud af krisen og tilbage til solid vækst.

- Vores valuta var truet på sin eksistens. Der var panik, ikke bare i Europa, men også udenfor. Det var afgørende vigtigt at fjerne truslen, for at vi kunne genskabe vækst og beskæftigelse.

- Nøglen hedder investeringer - men de kommer ikke uden tillid. Finanspolitiske stramninger har aldrig været et mål i sig selv, siger Barroso.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.