Kommissionen vil give arbejdstagere i EU bedre vilkår

Det skal være lettere for EU-borgere at arbejde i et andet land, og der skal sættes ind mod diskriminationen.

Kommissionen vil give arbejdstagere i EU bedre vilkår

Kommissionen vil gøre det lettere for EU-borgere at arbejde i andre EU-lande og samtidig sætte en stopper for diskriminationen af migrantarbejdere.

Det er nemlig et problem, at borgere, der arbejder i et andet land, ikke ved, hvor de skal henvende sig for at få hjælp i deres nye hjemland. Det kan være hjælp med problemer med diskrimination eller retten til at tage arbejde i et nyt land.

- Den fri bevægelighed af arbejdere er en vigtig del af EU. Dette forslag sikrer, at medlemslande gør det lettere for borgere at tage arbejde i et andet land, siger EU's beskæftigelseskommissær, Lázsló Andor, på et pressemøde i Bruxelles fredag.

Derfor kommer kommissionen med et udspil, der skal skabe nationale institutioner, der skal stå for at hjælpe migrantarbejdere og informere dem om deres rettigheder.

Der skal gives bedre informationer, også til arbejdsgivere, og det skal gøres nemmere for arbejderne at få udbetalt erstatning i tilfælde af krænkede rettigheder. Desuden skal det være muligt for fagforeninger og andre organisationer at anlægge retssager.

- Ofte møder folk diskrimination og forhindringer, men at arbejde i et andet land bør være lige så nemt som at arbejde i ens hjemland, siger Lázsló Andor.

Det er nu op til parlamentet og medlemslandene at komme med deres indspil til et endeligt lovforslag.

Tal fra kommissionen viser, at mange bliver diskrimineret på grund af nationalitet, når de søger job. Det sker, selvom migrantarbejdere ofte er mere kvalificeret end lokale arbejdere og ofte er overkvalificeret.

Mere end 53.000 danskere arbejder i et andet EU-land, hvilket svarer til to procent af arbejdsstyrken ifølge tal fra EU's statistiske kontor, Eurostat. I hele EU bor og arbejder tre procent, omkring 9,5 millioner mennesker, af arbejdsstyrken i et andet land.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.