Kommunale institutioner tør ikke bruge deres penge

Flertal af kommunale institutioner tør ikke bruge hele budgettet af frygt for økonomisk straf, viser FTF-tal

Kommunale institutioner tør ikke bruge deres penge

I 68 procent af kommunerne tør institutionerne ikke bruge budgettet fuldt ud af frygt for at blive straffet økonomisk.

Det viser tal fra FTF, som opfordrer regeringen til at lempe sanktionerne for at bruge flere penge end planlagt i budgetterne.

Ifølge tallene fra hovedorganisationen FTF er det netop udsigten til økonomisk straf, der får mange kommunale institutioner til holde mere på pengene, end de er blevet bedt om.

Skoler, børnehaver og plejehjem er på grund af regeringens såkaldte regnskabssanktion blevet så forsigtige med at bruge hele deres servicebudget, at de i større eller mindre grad underforbruger i forhold til det, der er planlagt.

Sådan svarer 68 procent af de 48 kommuner, der har deltaget i FTF's årlige rundspørge til landets kommunaldirektører.

Formand for FTF, Bente Sorgenfrey, peger på, at kommunernes overdrevne forsigtighed går ud over beskæftigelsen og samfundsøkonomien. Landets 98 kommuner har for eksempel nedlagt hele 30.000 fuldtidsstillinger i løbet af de tre seneste år.

- Den frygt og usikkerhed, som de mange fyringer skaber hos borgerne, forplanter sig i deres eget private forbrug. På den måde er hverken det private eller offentlige forbrug med til at øge væksten og få gang i beskæftigelsen, siger Bente Sorgenfrey.

- Regeringen må derfor afskaffe de skrappe økonomiske sanktioner, der de seneste år har fået kommuner og regioner til at holde mere på pengene, end de er blevet bedt om, mener hun.

Bente Sorgenfrey siger, at kommunerne ikke sparer af lyst - de sparer af frygt for en benhård økonomisk straf som følge af regeringens sanktioner.

FTF mener, at behovet for at lempe sanktionerne over for de kommuner og institutioner, der overskrider deres budgetter, er presserende.

- Vi regner med, at regeringen tager hånd om det i forbindelse med aftalerne om kommunernes økonomi, siger Bente Sorgenfrey.

Regeringen og Kommunernes Landsforening mødes igen mandag morgen for at blive enige om kommunernes økonomi for 2014.

FTF peger på, at der er behov for at lempe regnskabssanktionen - nu er behovet mere presserende end nogensinde, mener organisationens formand.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.