Kommunale reklamesøjler

Under visse betingelser er Hjørring Kommuner på vej til at øge brug af reklamering for andre til at løse kommunale opgaver.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Plejehjemmet Vesterlund fik deres egen bus for nogle år siden. Andre plejehjem kan evt. få bus med reklamer. Foto: Bente Poder

- Vi vil gerne have nogle retningslinier at gå efter, hvis vi går videre den vej. Det er en utrolig svær sag, for hvor skal grænsen være for, hvad kommunen kan reklamere for, siger borgmester Finn Olesen (S). Han har på forhånd en vis skepsis overfor øget brug af reklamering for andre, men på den anden side er kommunen som så mange andre presset økonomisk. - Det bugner ikke med midler til at opfylde de forventninger og ønsker, som borgerne har, uddyber han. Derfor vil økonomiudvalget have lavet et uddybende udkast, hvorefter udvalget tager sagen op igen. Desuden stiller udvalget som betingelser, at der for det første skal der være tale om ekstraordinære udgifter til ekstraordinære tiltag. Og der skal være nogle etiske retningslinier, som tager hensyn til målene i delpolitikker for kommunen. - Det gælder om at holde tungen lige i munden, og det må aldrig blive sådant, at skoler kan plastres til med Coca-Cola reklamer. Men det ku' godt være, at et plejehjem kan få en gratis minibus stillet til rådighed at køre i, som der er reklamer på, udtaler Finn Olesen. Spørgsmålet er også, om kommunen skal acceptere at have reklamesøjler for private firmaer, som den er i direkte konkurrence med. - Hvad' med f.eks. Blæksprutten og Vennelyst. Der melder sig også nogle juridiske og etiske spørgsmål vi skal have belyst, forklarer borgmesteren. Fem projekter på bordet Baggrunden for at Hjørring Kommune tager spørgsmålet op er fem konkrete projekter, som på forskellig vis illustrerer, hvilke tilbud kommunen får fra private virksomheder. Således ligger der et tilbud fra et firma om at kommunens musikskole får en gratis minibus stillet til rådighed for transport af musikskolelever og musikgrej til koncerter, workshops og andre musikoplevelser. Til gengæld vil firmaet have lov til at bruge bussen som reklamesøjle, og at kommunen støtter det arbejde. For Hjørring Musiske Skole vil minibussen være med til at løse transportproblemer med at skulle bruge private biler eller offentlige busser og tog. Det er skolens vurdering, at minibussen vil være ude at køre mere end halvdelen af året. Det er også skolen, som skal forsikre bilen og betale driften. En fabrikant af legepladser har tilbudt at opstille legeredskaber, der finansieres af reklamer, som firmaet får ret til at sælge på tre bander på redskaberne. Skallerup Skole arbejder med at skaffe sponsorer til materialer, som skal bruges i undervisningen. Det fjerde eksempel er et reklamefinansieret magasin om Park Vendia. Endelig er der reklamefinansieret plastikposer, som folkebiblioteker i mange år har udleveret til lånere.