Kommune afviser svigt

Heller ingen i boligforeningen mener, den kan lastes for ulykke

Efter ulykken. Foto: Kim Dahl Hansen <i>Foto: Kim Dahl Hansen</i>

Efter ulykken. Foto: Kim Dahl Hansen Foto: Kim Dahl Hansen

FREDERIKSHAVN:Både lederen af Frederikshavn Kommune byggesagsafdeling og direktøren for boligforeningen Vesterport fralægger sig ethvert medansvar for det fatale bygningskolllaps, som i november kvæstede to beboere på Provst Dreslersvej.

Den rapport, som Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet København (SBi) har lavet på bestilling fra Landsbyggefonden peger på, at det ikke kun var hovedentreprenøren, NCC, og dennes byggerådgiver, der svigtede. Undersøgelsen retter også pilen mod boligforeningen og dens rådgivere og især kommunen.

Lederen af kommunens byggesagsafdeling, May-Brit Petersen, siger, at kommunen har gjort dét, den skulle.

Bygningslovgivningen definerer en række forhold, som kommunen skal kontrolere, og andre som kommunen kan kontrollere.

Ressourcer sætter grænser

De statiske beregninger blev ikke tjekket. Men det er ”kan-opgave”, som kommunen slet ikke er gået ind.

- Vi ser ikke på ”kan-opgaver”, for det har vi ikke ressourcer til, siger hun og fortsætter:

- Det er bygherrens ansvar, at arbejdet foregår forsvarligt og efter gældende regler, og det er ejeren af bygningen, som skal vurdere om det er forsvarligt, at folk bor i ejendommen under arbejdet.

Hun oplyser, at byggesagsbehandlerne, inden kommunen udstedte byggetilladelse havde en forhåndsdialog med byggerådgiverne om gennemførelsen af ombygningen.

- Men kommunen havde ikke, siger hun, mulighed for at forudse den situation, som opstod, da NCC lod formuren fjerne.

Hun tilføjer, at det er rigtigt, at byggeansøgningen fejlagtigt var afkrydset som ikke-kompleks byggeri, men kommunen har alligevel behandlet den efter retningslinjerne for kompleks byggeri.

Entreprenørens ansvar

Direktøren for Vesterport, Steen Møller Andersen, betegner det som unfair, når også Vesterport lastes for ikke at stille de nødvendige spørgsmål om arbejdets udførelse.

Han lægger hele ansvaret på totalentreprenøren, NCC.

- Totalentreprenøren har ansvaret og kontrollen med arbejdets udførelse. Så skal jeg ikke rende og stille spørgsmål om de nu gør det, de skal, siger Steen Møller Andersen.

- Vi har netop en totalentreprenør som for et forholdsvis stort honorar koordinerer underentrepriser og fører tilsyn, så vi er fri for det. Vi er nødt til at have tiltro til, at totalentreprenøren og hans rådgiver laver de beregninger, de skal, og at de har en ordentlig plan for arbejdets gennemførelse.

Alligevel hilser Steen Møller Andersen rapporten velkommen. Han håber, den vil være med til at udstikke retningslinjer, som forebygger gentagelser ulykken på Provst Dreslersvej.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.