Kommune frifundet for erstatningsansvar over for mobbet elev

Københavns Kommune skulle have lavet handleplan for mobbet elev, men er ikke erstatningspligtig, afgør byret.

KØBENHAVN:Københavns Kommune er blevet frifundet i en sag om mobning af en skoleelev, og dermed skal kommunen ikke betale erstatning til pigen.

Det oplyser Københavns Byret.

Pigen og hendes forældre havde anlagt sag mod kommunen, fordi de mente, at pigen blev mobbet af sine klassekammerater fra marts 2018, til hun stoppede på Valby Skole i december samme år.

De fremførte, at skolen burde have grebet ind, og at kommunen stod med ansvaret for, at skolen ikke gjorde det, og dermed skal betale erstatning til pigen. Pigen havde krævet 100.000 kroner i erstatning.

Dommeren har fundet det bevist, at hun alene blev mobbet fra november til midten af december, hvor pigen stoppede på skolen. Når en elev bliver mobbet, har skolen pligt til at udarbejde en handleplan for, hvad der skal til for at stoppe mobningen, men det gjorde skolen ikke.

Det anser advokat Mads Pramming, der repræsenterer pigen og hendes forældre, for at være en halv sejr.

- Vi har slået fast, at det, der foregik, var mobning, at skolen brød loven, at den skulle have handlet straks, og at det var retsstridigt. Det synes jeg, er en halv sejr.

- Det, vi taber, er spørgsmålet om, at når der er sket noget ulovligt, skal der så betales nogle penge. Der er dommeren kommet frem til, at der i den her situation ikke skal betales erstatning. Det er noget, jeg er juridisk uenig i og synes, er forkert, siger han.

Københavns Byret har vurderet, at pigen ikke har lidt tort, som det kaldes, efter erstatningsansvarsloven. Det handler om, hvorvidt mobningen kunne krænke hendes selv- og æresfølelse, og det kunne den ikke.

Pigen og hendes forældre havde desuden fremført, at det var umenneskelig og nedværdigende behandling, hun blev udsat for, og at det dermed var et brud på Den Europæiske Menneskeretskonventions artikel 3.

Også det afviser byretten. Selv om hun blev mobbet, var det ikke et udtryk for umenneskelig og nedværdigende behandling omfattet af erstatningsansvarsloven.

Det samme gælder FN's Børnekonvention, som heller ikke er overtrådt.

Derfor er kommunen blevet frifundet, oplyser byretten.

Pigen og hendes forældre har mulighed for at anke dommen, og det anbefaler Mads Pramming.

- Vi har fire uger til at beslutte, om vi vil gå videre. Min anbefaling er at anke det her, siger han.

Dommen har vakt opsigt hos Jens-Kristian Lütken (V), der er næstformand i Børn og Unge-udvalget i Københavns Kommune.

Han har stillet forslag i udvalget om, at forvaltningen skal sige, hvad der præcist kan gøres på området i forhold til eksempelvis klasseskift, skoleskift og ekstra lærere.

- Der skal være forskellige tiltag, som helt automatisk bliver sat i gang, og sådan er det ikke i dag.

Næstformanden forventer bred politisk opbakning til forslaget.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.