Kommuneaftale skaber 3000 grønne job

Miljøminister Ida Auken kalder ny kommuneaftale for grøn. Den gavner klimaet og skaber mange job, siger hun.

Kommuneaftale skaber 3000 grønne job

Aftalen om næste års økonomiske ramme for landets kommuner gavner i høj grad naturen - og ledigheden. Det siger miljøminister Ida Auken (SF) i en kommentar til aftalen.

- Nu kan der bygges. Med aftalen om klimatilpasningsmilliarderne skaber regeringen op til 3000 nye grønne job over hele landet - og løser udfordringen med monsterregn og skybrud, lyder det fra miljøministeren.

Det er især i byggebranchen, man kan begynde at finde de store smil frem. Kommunerne får nemlig mulighed for at investere 2,5 milliarder kroner i klimatilpasning med særligt fokus på at forebygge oversvømmelser.

Og pengene skal gå til bedre kloakker, nye typer af veje, der kan være med til at lede regnvand væk, og flere bassiner til at klare store regnskyl.

- Denne regering tager klimaforandringerne alvorligt. Det er billigere at forberede Danmark på fremtidens vejr end at rydde op efter det ene skybrud efter det andet, siger Ida Auken.

Men selv om det lyder som sød musik i borgernes ører, at vand i kælderen kan være fortid, skal en del af regningen betales af danskerne selv.

Miljøministeren vil have ændret lovgivningen, så mulighederne for at finansiere klimatilpasning via spildevandstaksten fremmes i kommunerne. Og det vil i sidste ende betyde, at borgerne kommer til at spytte i kassen via vandregningen.

Ifølge miljøministeren er aftalen et skridt på vejen mod en grøn økonomi, som er en prioritet for regeringen:

- Vi skaber job i en tid med arbejdsløshed, vi løser en klimaudfordring, og vi udvikler teknologier, som kan eksporteres til hele verden. Det er grøn omstilling, siger hun.

Regeringen og KL er også blevet enige om at nedsætte en særlig gruppe, der skal følge udviklingen i vand- og naturindsatsen samt drøfter prioriteterne for indsatsen i perioden efter 2015.

/ritzau/