Kommuneformand kritiserer spændetrøje

Kommunerne kan næsten ikke røre sig i en økonomisk spændetrøje, siger KLs formand Erik Nielsen (S)

Kommuneformand kritiserer spændetrøje

Kommunerne er klart udfordret af, at de skal holde skattestoppet, så kommuneskatten ikke stiger under ét. Fra 2013 lægges de i en stram spændetrøje, når budgetloftet sætter snævre rammer for udgifterne i staten, de fem regioner og 98 kommuner.

Sådan siger Rødovres borgmester Erik Nielsen (S), som samtidig er formand for Kommunernes Landsforening (KL).

- Vi har sanktioner på en lang række områder, herunder skatten. Det er klart en udfordring for kommunerne. Det viderefører det rigide skattestop, der har været i over ti år, siger Erik Nielsen.

Og det bliver ikke lettere, når regeringen næste år indfører budgetloftet, så Danmark følger EU's finanspagt, som skal holde eurolandene økonomisk i ørerne, mener KL's formand.

- Det er klart et problem, at kommunerne mister penge, hvis de overskrider rammen for serviceudgifter og anlæg. Derfor lægger alle kommunerne sig under rammen, og vi får en nedadgående spiral, så vi med tiden får minusvækst, siger Erik Nielsen.

Han tilbød for nylig regeringen at investere 2,5 milliarder kroner ekstra i anlæg for at holde gang i beskæftigelsen, så ledige kommer i job. Økonomiminister Margrethe Vestager (R) afviste hans tilbud med, at regeringen i juni indgik en budgetaftale med KL.

- Systemet, der er skruet sammen, er fuldstændig håbløst i forhold til en decentral økonomi. Kommunernes 2,5 milliarder skulle ikke koste staten en krone, så det var bare et godt tilbud, siger Erik Nielsen.

Han vil ikke kommentere, at Aabenraa og Frederikshavn kommuner kritiserer København for at holde skatten i ro, så de enten må spare eller hæve skatten.

- Kommunerne under ét har ansvaret for at leve op til aftalen med regeringen. Mit ansvar som KL-formand er, at vi samlet ser en løsning, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.