Brønderslev

Kommunen svigtede ved gyllekollaps

Gylletank var ikke kontrolleret i 18 år af Brønderslev Kommune

Gyllekollapset 30. juli kunne måske være forhindret, hvis kommunen havde grebet ind over for landmanden. 

Arkivfoto: 

Daniel Bygballe

Gyllekollapset 30. juli kunne måske være forhindret, hvis kommunen havde grebet ind over for landmanden. Arkivfoto: Daniel Bygballe

BRØNDERSLEV:Brønderslev Kommune har svigtet med sit tilsyn omkring en gylletank, der 30. juli kollapsede på Holtevej ved Serritslev, hvorved 400.000 liter gylle løb ud.

Brønderslev Kommune meldte først hus forbi, men det fik Miljøstyrelsen op af stolen, og styrelsen slog fast, at Brønderslev Kommune har pligt til at foretage kontrol hver tiende år. Tanken i Serritslev var ikke kontrolleret siden 1998.

Teknik- og miljøudvalget i Brønderslev skal mandag behandle sagen og drøfte følgerne af uheldet, der forurenede en nærliggende sø. Årsagen var, at de spændbånd, der holdt betonelementerne sammen, knækkede.

Når Miljøstyrelsen har blandet sig, er det netop fordi Brønderslev Kommune udtalte offentligt, at kommunen ikke havde muligheder i den aktuelle sag.

Brønderslev Kommune havde dog været opmærksom på den manglende kontrol og havde da også sendt flere breve til landmanden for at minde om tilsynet. Ifølge Miljøstyrelsen skulle kommunen have grebet ind.

Lovtekst på hjemmeside

Sagen fra Brønderslev Kommune har fået Miljøstyrelsen til at lægge lovteksten ud på hjemmesiden. Heri hedder det, at kommunen kan give påbud og nedlægge forbud mod fortsat drift. I sidste ende kan kommunen bestille en beholderkontrollant på vegne af landmanden og for landmandens regning, der så efterser gyllebeholderen. Kommunen kan også politianmelde landmanden.

Da tanken kollapsede, løb gyllen ud på en mark, der skråner lidt nedad. Flere slamsugere blev sat ind på at køre gyllen væk.

Samtidig blev gylleudslippet dæmmet op af en grusvej, hvor der på den anden side ligger en sø, der blev berørt af udslippet. Der løb også gylle ud i drænledninger, der har forbindelse til søen. Takket være en hurtig indsats af Nordjyllands Beredskab blev det forhindret, at den store gyllemængde bredte sig yderligere.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.