Danmark

Kommuner holder på penge til frivillige

En stor del af de penge, som kommunerne får af staten til frivilligt arbejde, bliver ikke brugt til formålet.

Kommuner holder på penge til frivillige

Hver tredje kommune udbetaler mindre end 50 procent af de penge, som staten giver i tilskud til frivilligt socialt arbejde.

Det går blandt andet ud over svage ældre, siger Ældre Sagen.

Flere kommuner er de seneste år blevet mere og mere interesseret i de frivillige, og det arbejde de udfører, men lysten til at støtte det frivillige arbejde økonomisk følger tilsyneladende ikke med.

Nye tal fra Ankestyrelsen viser, at flere kommuner holder på pengene til det frivillige arbejde. Kommunerne modtog i 2011 149,9 millioner kroner i bloktilskud fra staten som støtte til frivilligt socialt arbejde, men i hver tredje kommune udbetalte man mindre end 50 procent af midlerne.

Det viser en opgørelse, som Ældre Sagen har lavet.

- Vores frivillige oplever, at kommunerne meget gerne vil lægge flere og flere opgaver over hos de frivillige, og generelt gerne vil trække større veksler på det frivillige arbejde, siger udviklingskonsulent Maria Blankensteiner fra Ældre Sagens Frivilligafdeling.

- Derfor undrer det mig, at kommunerne ikke bruger de midler, der ellers er målrettet frivilligt socialt arbejde, siger hun.

I Hillerød modtog kommunen 1.224.000 kroner i bloktilskud til frivilligt arbejde i 2011, men udbetalte kun 267.000 kroner. Det svarer til 22 procent af midlerne, og dermed ligger Hillerød helt i bund blandt kommunerne.

Hos Ældre Sagen i Hillerød mærker lokalformand Grete Bjerager konsekvenserne af kommunen prioritering.

- Vi vil gerne starte en ny frivillig aktivitet op med spisevenner, der er målrettet ensomme ældre, som er undervægtige og har svært ved at finde appetit. Men her vil kommunen kun støtte en lille del af projektet, så vores frivillige selv skal betale for deres transport, siger Grete Bjerager.

Ældre Sagen foreslår, at socialministeren tager initiativ til en ny ordning, hvor kommunerne skal betaler de penge, de ikke bruger på frivilligt arbejde, tilbage til en fond.

Andre kommuner, som bruger flere penge på frivilligt arbejde, end de har fået i bloktilskud, skal så kunne søge om flere penge fra fonden.

Siden 1998 har det været lovpligtigt for kommunerne at samarbejde med de lokale frivillige foreninger.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.