Danmark

Kommuner indretter madpolitik efter religion

Flere kommuner tager hensyn til kultur og religion, når der serveres mad i daginstitutioner og ældreplejen.

Torsdag tager Rebild Kommunes byråd i Himmerland stilling til en præcisering af kommunens madpolitik på ældreområdet.

Det gælder blandt andet en tilføjelse om, at de ansatte, når de laver mad, skal tage hensyn til kultur og religion hos de ældre, skriver Kristeligt Dagblad.

Det er et eksempel på en ud af flere kommuner, der i stigende grad tager særlige hensyn ved servering af mad i daginstitutioner og ældreplejen.

I Allerød, Morsø, Gentofte og Assens Kommuner er det allerede nævnt, at der skal vises respekt og tages hensyn til religiøse og kulturelle forhold.

Det er ansatte på ældrecentre i Rebild Kommune, der ønsker madpolitikken tydeliggjort, forklarer Jeanette Sagan (V), fungerende formand for Sundhedsudvalget.

- De ønsker den præcise definition frem for en overordnet om, at alle behov skal dækkes. Det sidste er nemt at skrive, men måske lidt sværere at udmønte i praksis.

- Nu skal byrådet tage stilling til, hvilken de vil godkende, siger Jeanette Sagan til Kristeligt Dagblad og kalder det en fremtidssikring at nævne religion og kultur.

- I Sundhedsudvalget sørger vi for at skabe ligestilling for alle. Uanset om det handler om at være vegetar, have sukkersyge eller tilhøre en trosretning, der gør, at man har et specielt forhold til mad, fortsætter hun.

Argumentet om en fremtidssikring understøttes af en fremskrivning fra Danmarks Statistik, som sidste år viste, at mindst 25.000 ældre borgere over 60 år har rødder i Mellemøsten, Asien eller Afrika. I 2030 vil antallet med ikke-vestlig baggrund være godt 74.000.

Madpolitikker, hvor der tages religiøse og kulturelle hensyn, kan dog være udtryk for "en misforstået hensyntagen", mener Jens Kvist, sognepræst i Aabenraa ifølge Kristeligt Dagblad.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst