Kommuner skærer i ældres hjælp til bad og rengøring

Der mangler hænder i ældreplejen. Flere kommuner er gået i nødberedskab og prioriterer livsnødvendige opgaver.

Plejehjem <i>Signe Goldmann/Ritzau Scanpix</i>

Plejehjem Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Mindst syv kommuner er så presset i hjemmeplejen, at de skærer i hjælpen den kommende tid. Blandt andet til rengøring og personlig pleje.

Det skriver DR, som har talt med kommunerne Helsingør, Ringsted, Kalundborg, Sorø, Lolland, Gladsaxe og Haderslev.

Ifølge Benedikte Kiær (K), der er borgmester i Helsingør Kommune, er området presset på grund af generelt for få hænder, og fordi flere opgaver flytter fra hospitaler og ud i kommunerne. Også corona gør situationen ekstra vanskelig.

Helsingør Kommune skærer i hjælpen, så den kun kan tilbyde livsnødvendig pleje.

- Det kan være praktisk hjælp som rengøring og oprydning i hjemmet, som vi må prioritere væk.

- Det kan også være nogle af de personlige hygiejneting, som vi må udskyde eller springe over. For eksempel at man i stedet for flere bade om ugen kun kan få et, siger hun til Ritzau.

Helsingør Kommune har ifølge borgmesteren fået påbud fra Arbejdstilsynet, som gør, at der skal prioriteres mere, da forholdene i ældreplejen ellers er for hårde for de ansatte.

Ifølge borgmesteren er der afsat penge til både flere faste medarbejdere og vikarer. Men kommunen kan hverken rekruttere nok eller skaffe de fornødne vikarer til at dække ind, fortæller Benedikte Kiær.

- Det er en meget ulykkelig situation, og det er ikke en situation, vi står alene med, siger Benedikte Kiær. Ifølge hende er der 10-11 kommuner i samme situation.

Før sommeren "så det godt ud" i kommunen, mener borgmesteren. Dengang var der 16 ubesatte stillinger i ældreplejen. Nu er det tal vokset til 40.

Borgmesteren mener, at der er behov for en reform, som gør det nemmere for kommuner at planlægge samarbejde om borgere, der udskrives fra sygehusene. Det kræver, at der følger flere penge med.

- Vi har råbt og skreget efter en reform af det nære sundhedsvæsen. Nu viser det, at når man ikke får den, brænder det på, når man bliver presset af flere faktorer, siger Benedikte Kiær.

Også TV 2 Lorry har talt med flere kommuner, der alle oplever et stort pres på ældreområdet.

Hvidovre Kommune og Hørsholm Kommune siger til regionalmediet, at de er udfordret, når det kommer til at have nok medarbejdere. De er dog ikke er gået i nødberedskab.

Brøndby Kommune "genkender at være presset på personale både i hjemmeplejen og i sygeplejen", oplyser den til TV 2 Lorry.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.