Kommuner og regioner vil have ansatte øst for Storebælt på job

Øst for Storebælt er offentlige arbejdspladser fortsat lukkede. KL og Danske Regioner vil have dem genåbnet.

Formand for KL og borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard (S) opfordrer i et brev statsministeren til at genoverveje genåbningen af offentlige arbejdspladser øst for Storebælt.

Formand for KL og borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard (S) opfordrer i et brev statsministeren til at genoverveje genåbningen af offentlige arbejdspladser øst for Storebælt.

KØBENHAVN:Siden 27. maj er de offentligt ansatte i Kolding og København blevet mødt af to forskellige virkeligheder.

De offentligt ansatte vest for Storebælt har fået lov til igen at møde fysisk på arbejde, mens ansatte på den anden side må blive hjemme.

Siden er det blevet muligt for danskere i hele landet at gå i både svømmehal og fitnesscenter, men arbejdspladserne er fortsat lukkede øst for Storebælt.

Det undrer Kommunernes Landsforening (KL), som opfordrer statsministeren til at genoverveje en genåbning af de offentlige arbejdspladser.

- Der er jo ikke regionale forskelle i den måde, man genåbner svømmehaller, forlystelsesparker og andet.

- Derfor mener vi, at man med ro i sindet og stor tryghed kan genåbne de administrative funktioner, siger formand Jacob Bundsgaard (S), der er borgmester i Aarhus.

Derfor har KL mandag aften sendt et brev til statsministeren og opfordret til at genoverveje beslutningen. Der er endnu ikke kommet et svar.

Danske Regioner tilslutter sig opfordringen. Det fortæller Sophie Hæstorp Andersen (S), der er regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

Her er det primært administrative medarbejdere - blandt andet lægesekretærer - der endnu ikke er fysisk på arbejde.

- Generelt er smitten rigtig lav lige nu, og så længe vi overholder Sundhedsstyrelsens krav, så mener jeg, det er fuldt forsvarligt igen at få vores offentlige sektor op at virke til gavn for borgerne, siger hun.

De offentlig ansatte blev sendt hjem af statsminister Mette Frederiksen (S) 11. marts for at stoppe spredningen af coronavirus.

Der viste sig dog snart regionale forskelle i smitten, og derfor fik de offentlige arbejdspladser vest for Storebælt lov til at åbne igen 27. maj.

Siden er smittetrykket i hele det danske samfund faldet, og gradvist er flere dele genåbnet - blandt andet børnehaver og skoler.

I fase 3 af genåbningen, der begyndte mandag, er der også blevet fundet plads til at fremskynde åbningen af blandt andet svømmehaler. De stod ellers først til en genåbne som en del af fase 4 i august.

Der er dog ikke fundet plads til at fremrykke åbningen af de offentlige arbejdspladser øst for Storebælt, og det bør genovervejes, mener KL:

- Vi har brug for, at medarbejderne møder ind i vores jobcentre og borgerservice, hvis vi skal kunne levere en ordentlig service og sætte gang i hjulene i Danmark igen, siger Jacob Bundsgaard.

Selv om smittetrykket generelt er faldet, er der fortsat regionale forskelle.

De seneste syv dage har ingen kommuner vest for Storebælt registreret flere end ni smittede per 100.000 indbyggere, mens det er tilfældet flere steder øst for Storebælt.

Jacob Bundsgaard er enig i, man skal have en forsigtig tilgang. Men:

- Når man kan åbne svømmehaller og forlystelsesparker, tænker vi også, det er værd at overveje, om man skal lade nogle af de medarbejdere, der løser ret kritiske funktioner, få lov til at møde ind igen, siger han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.