Kommunerne skal aflaste sygehusene

300 millioner kroner til forebyggelse og rehabilitering skal hindre genindlæggelser til glæde for kronisk syge

Kommunerne skal aflaste sygehusene

Ældre patienter og kronisk syge skal have mere hjælp til genoptræning og forebyggelse.

Derfor sætter regeringen og kommunerne 300 millioner kroner af til sundhedsfremme i aftalen om kommunernes økonomi i 2013.

Og det glæder sundhedsminister Astrid Krag (SF).

- Forebyggelse er en af nøglerne til at løse udfordringerne med kroniske livsstilssygdomme med for få gode leveår og for stor ulighed i sundheden, siger hun i en kommentar til aftalen.

KL's formand, Erik Nielsen (S), mener, at aftalen er en stor anerkendelse af kommunernes betydning for den nære sundhed.

- Vi har længe sagt, at vi er nødt til at satse på de nære sundhedstilbud, som kan aflaste sygehusene og dæmpe udgiftspresset. Den konklusion er regeringen også nået til, og derfor kan vi nu for alvor gå i gang med den nødvendige udbygning, siger Erik Nielsen.

Det er meningen, at kommunerne med det nære sundhedsvæsen skal aflaste sygehusene og behandle kronikere, ældre medicinske patienter, udskrevne fra sygehuse og andre, som har brug for pleje i nærområdet.

Formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, mener dog, at aftalen generelt er alt for stram. Det kommunale sundhedsvæsen står nemlig over for betydelige udfordringer. Eksempelvis fordobles antallet af ældre borgere frem mod 2030.

- Hvis vi ikke styrker det kommunale sundhedsvæsen med blandt andet flere sygeplejersker og mere forebyggelse, er der en betydelig risiko for, at sundhedsudgifterne kommer til vokse til et uset højt niveau, siger hun i en kommentar.

Forhandlingerne om kommunernes økonomi trak noget længere ud, end regeringen og Kommunernes Landsforening havde regnet med. Den kom i hus dagen efter, at rammeaftalen for regionerne, som har ansvaret for sygehusvæsnet, blev landet.

/ritzau/