Kommunerne vil fortsat lade sindslidende bo for sig selv

I psykiatrien og kommunernes botilbud satser man på at få psykisk syge borgere ud at bo i deres eget hjem.

psykisk syg stress Foto: Free/Colourbox

psykisk syg stress Foto: Free/Colourbox

En sindslidende borger skal så vidt muligt være en del af lokalsamfundet. Det er den strategi, den såkaldte recovery-strategi, som psykiatrien og rehabiliteringen i kommunerne er præget af.

Det betyder, at man i høj grad arbejder for, at borgere, som er blevet udskrevet fra de psykiatriske afdelinger, skal bo i eget hjem eller i et botilbud etableret i en almenbolig.

Og den tilgang er den helt rigtige, lyder det fra kontorchef for socialområdet i Kommunernes Landsforening (KL) Tina Wahl.

- Vi ved fra forskning, at recovery-tilgangen er den rigtige, hvor vi arbejder på, at borgere kommer så tæt på deres eget miljø og på et normalmiljø som overhovedet muligt, siger Tina Wahl.

Jyllands-Posten fortæller søndag, at genboer til sindslidende på Amager har fortalt om truende adfærd og råb om natten på botilbuddet Sundbygårdsvej.

49 sindslidende bor i en boligblok på Sundbygårdsvej. Flere af deres genboer fortæller, at de mener, beboerne er for syge til at bo i deres egen lejlighed.

Og selv om flere eksperter og organisationer hylder recovery-metoden, mener boligselskaber og patientforeninger, at metoden er gået for vidt. Kritikken lyder, at kommunerne bruger strategien som et skalkeskjul for at spare penge.

Men Tina Wahl afviser, at det er manglende ressourcer, der er afgørende for, om borgere bliver visiteret til egen bolig.

- Det er simpelthen, fordi vi mener, at man når længere med folk, siger hun.

- Førhen mente man ikke, at man kunne komme sig over en psykisk sygdom. Men det ved vi heldigvis i dag. Det kræver dog, at borgeren kommer op om morgenen, har en hygiejne, lærer at lave mad og så videre.

I en undersøgelse fra Kommunernes Landsforening, som Jyllands-Posten omtaler, svarer 46 procent af de adspurgte kommuner, at døgntilbud til sindslidende er blevet erstattet med selvstændige boenheder i almene boligbyggerier.

En rundspørge til de seks største kommuner foretaget af samme avis viser, at kommunerne vil fortsætte udviklingen og finder strategien hensigtsmæssig, både i forhold til borgeren og til kommunens ressourcer.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.