Fødevarer

Kompetent og smagfuldt

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Røget havtaske med foie gras-terrine. Fremragende og dristig kogekunst.

Restaurant Scheelsminde ligger smukt på kanten af et langstrakt højdedrag i Aalborgs udkant med udsigt over Østerådalen, og selv om det bliver tidligt mørkt her i november, kan vi lige ane parken udenfor, mens månen står næsten kuglerund gul ovenover i den frostklare luft. Her har familien Hugo Jensen siden 1960 drevet spisested og restaurant og været garant for smagfuld mad og servering, så vi sætter os til bords med forventning om at få både kvalitet og faguddannet betjening. Menukortet udmærker sig ved både at have dagens to retters classic menu, et stilsikkert á la carte udvalg spændende fra norsk laks og foie gras over supper, fisk og kød som bornholmsk unghanebryst og tournedos til klassiske desserter som créme brúlée (vanillebudding) og crépes suzette-pandekager. Men også så klassiske, at det ikke tager lang tid for os til i stedet at satse på stedets fem retters gourmetmenu, der lokker med både røget havtaske og hummer ravioli. Minimum er to retter for 295 kr. stigende til 475 kr., hvis du tager det fulde femretters udtræk. Vi bestemmer os hurtigt for at satse på fire retter, men må med beklagelse modtage tjenerens oplysning om, at hummer-raviolien er udgået. I stedet foreslår han at bytte rundt på rækkefølge og begynde med hummersuppe og dernæst havtaske, kalv og ost, før desserten skal sætte punktum. Vi tager forbehold for den femte søde afrunding af måltidet, men indvilger ellers i opstillingen. Og så til vinene. Kortet byder sig til med en række gode vine, franske, italienske og oversøiske, og efter lidt drøftelser frem og tilbage, om en Riesling vil matche både hummersuppe og havtaske, og hvad nu med den røde - er den her Amarano slagkraftig nok til at matche kalven og måske for overvældende til osten, fremgår det efter forespørgsel, at restauranten også kan tilbyde vinmenu. Vidende vinkyper Så det gør vi, men kan i samme åndedrag ikke lade være med at bemærke, at det sikkert vil være en udmærket ide, at få vinmenupriserne angivet tydeligt på kortet. For vor venlige tjener viser sig snart at være en både stilsikker og vidende vinkyper, der hele måltidet igennem får valgt gode vine, som matcher retterne fornemt. Som nu første glas en lysgul Chablis, (Pascal Bourchard, 2004, Bourgogne, Frankrig) trukket op ved bordet, stilren og forfriskende og med fint modspil til hummerbisques sød-kraftige smag. Suppen er forsynet med perfekt tillavede hummerhaler, havfriske uden mindste spor af den gummisejhed, sådan som for gamle skaldyr ofte afslører sig. De ligger ovenpå en fint blancheret bund af rodfrugter, blandt andet selleri, gulerod og porre i tynde, sprøde stave. Afstemt med armagnac (ædel fransk hvidvinsbrændevin) er den ikke for flødedomineret, men en både varm og lunende start på måltidet. Hertil hjemmebagt brød. Velsmagende, men også med vel rigelig hårdbagt skorpe. Glimrende tilberedt fiskesuppe, der dog godt kunne være tilført en anelse mere kant i form af f.eks. lidt fræk chili. Men bestemt til et veludført bestået. Efter en kort forespørgsel om vi er klar til anden forret får vi serveret et glas Gewürztraminer (Trimbach, 2005, Alsace, Frankrig) Gylden og fed og åbner den sig stor og blomsterduftende i glasset og trækker 'ruder', når man slynger den rundt. Oppe at flyve Og så til den tyndt, tyndt skårne og røgede havtaske. En herlig smag af salt, hvidt og mørt fiskekød og røget træsmag og som modspil hertil et fedt, lyserød trekantet stykke foie gras terrine. Det kan synes umuligt, men hvidvinen matchede retten på det fineste og klarede at skylle efter, hvis du da ikke valgte at lade de solsøde abrikoser forfriske smagsløgene. Her var vi virkelig gastronomisk helt oppe at flyve. Fremragende og dristig kogekunst. Så holdt de økologiske kalvemedaljoner sig lidt mere ved jorden. Ikke fordi der var noget galt med den fint rosastegte og møre mørbradstykker, men tilbehøret kunne rent grøntsagsmæssigt godt have været mere overbevisende. Kødet var arrangeret ovenpå et stykke nyristet brød toppet med en fint velsmagende selleripure. Puréen gjorde hurtigt brødet blødt, hvilket var en skam. Rosenkålene havde fået selskab af æblebåde i sennepssirup. Æblesødme og mild sennep gav hinanden godt selskab, men desværre havde rosenkålen lige fået lidt for lidt under blancheringen og var mere rå i smagen, end godt var. Vinen hertil en kraftig, robust italiener, Barbera D. Alba, ¿Bussia¿ (Giarcosa Fratelli, 2004, Piemonte, Italien) var derimod en udelt nydelse. Nærmest amaroneagtig og både rosinsødme og granitstyrke i glasset. Og vi fik gavmildt suppleret i glasset, da vi roste valget. Inden osten fik vi lov at smage næste vin - en Saint Emillon, (Château Beard, Grand Cru, 2002, Bordeaux, Frankrig), der havde haft mulighed for at ilte en tre dage, men stadig havde fylde og garvesyre til at bide fra sig. Dejlig vin! Den italienske ost, tallegio magtede dog ikke rigtig at hamle op med vinen. Arrangeret med lidt for tørt, ristet brød skuffede osten lidt, selv om der var sød marineret blomme til. Pænt mætte undlod vi at tage dessert, men valgte i stedet stempelkaffe (58 kr. for en kande) og en 21 år gammel ædel Bas Armagnac (85 kr. glasset), hvis raffinerede duft og smag fik os til at sidde længe. Reflekterende og småsnakkende, mens vi slappede af oven på nydelsen. Med en samlet regning for to på 1674 kr., hvoraf vinmenuen udgjorde 596 kr., leverede Scheelsmindes restaurant denne aften både kompetent og smagfuld kogekunst. Bemærk at vi skriver kunst, for den benævnelse fortjener stedet. Der var dog også enkelte småsvipsere fra køkkenets side (lidt for rå rosenkål, hårdtbagt brød), og derfor ender Scheelsminde denne gang på fire fuldt fortjente og store gafler. Og lur mig, om det ikke nemt kunne blive til fem, en dag, hvor køkkenet virkelig får tingene til at spille sammen. Scheelsminde, Scheelsmindevej 35, Aalborg. tlf. 9818 3233 Restaurant daglig aftenåben: 17.30 - 21.30 Frokoståbent: 11.30 -? www.scheelsminde.dk