Koncert på slottet

Det er ikke svært at få billet til det, man kan kalde turistkoncerterne i Wien. De steder, hvor vi kommer, står sælgerne parat i deres karakteristiske gammeldags tøj.

Det er ikke svært at få billet til det, man kan kalde turistkoncerterne i Wien. De steder, hvor vi kommer, står sælgerne parat i deres karakteristiske gammeldags tøj.

I 1786 var der en musikalsk kappestrid i Orangeriet, der ligger i forbindelse med kejserens sommerpalads Schönbrunn lidt udenfor Wiens centrum. Der blev spillet værker af to af byens førende komponister, Mozart og Antonio Salieri. Kejseren, Joseph II, foretrak for resten Salieris musik. Samme sted, som konkurrencen fandt sted, er der hver eneste aften året rundt - med undtagelse af 24. december - koncert med musik af to af de helt store komponister fra Wien - Mozart og Johann Strauss. Koncerterne er målrettet turisterne, og de giver en fin lille smagsprøve på Mozarts og Strauss’ musikalske formåen. Wien er i forvejen fuld af musik, men det er på grænsen til de umulige at købe billetter til f.eks. Wiener Philharmonikerne eller Operaen. Og for mange vil det også være al for tung kost rent musikalsk. Eksempelvis spillede Operaen Tristan og Isolde af Wagner, da jeg var i byen. Og de kunne deres kram, musikerne i Orangeriet. De spillede Mozart, som kun østrigere kan spille ham, og de beviste, at Strauss-numre som ”An der schönen blauen Donau” og ”Radetzkymarsch” er fælles kulturarv for både europæere, amerikanere og japanere. Professionelt arbejde og ikke sværere at gå til end at alle havde en dejlig aften. Det kan ikke betale sig at købe billetter hjemmefra. I byens centrum er der hver dag meget ihærdige sælgere, der iklædt farverigt gammeldags tøj, prøver at afsætte billetterne til turisterne. De dyreste koster 75 euro (560 kr.) for en plads en af på de to forreste rækker, men de kan også fåes til 55 euro (410 kr.), 48 euro (358) eller 39 euro (290 kr.). Og har man ikke lyst til at tage til Orangeriet ved Schönbrunn, så er lignende koncerter andre steder i byen.