Konflikt vokser i Armenien: Demonstranter lukker veje i hovedstad

Konflikt eskalerer i Armenien, efter at parlamentet forhindrede protestleder i at blive premierminister.

Tilhængere af den armenske oppositionsleder, Nikol Pashinyan, gik på gaden igen tirsdag, da parlamentet forhindrede, at han blev ny premierminister. Foto: Reuters/Gleb Garanich

Tilhængere af den armenske oppositionsleder, Nikol Pashinyan, gik på gaden igen tirsdag, da parlamentet forhindrede, at han blev ny premierminister. Foto: Reuters/Gleb Garanich

Titusindvis af armeniere deltog onsdag i protester og aktioner i landets hovedstad, Jerevan, hvor veje blev lukket og regeringsbygninger blev blokeret af aktivister.

Det sker, efter at Armeniens regerende Republikanske Parti tirsdag meddelte, at partiets parlamentarikere ikke vil stemme ja til, at oppositionslederen Nikol Pashinyan bliver ny premierminister.

Pashinyan er den eneste nominerede til posten som premierminister. Men han har brug for støtte fra parlamentet.

Pashinyan har i ugevis ført an i protestaktioner, der har tvunget Serzh Sargsyan til at forlade premierministerposten.

Protesterne blev øjensynligt optrappet onsdag, hvor store flokke af demonstranter viftede med flag og råbe slagord som "Vi ønsker et frit og uafhængigt Armenien".

- Metroen og jernbanen er nu lammet, og vejen til lufthavnen er lukket. Samtidig er en række skoler og universiteter lukket, siger Pashinyan, som siger, at han vil optrappe protesterne.

- Vi giver ikke op, erklærer han.

Formanden for parlamentet meddelte i sidste uge, at medlemmerne af parlamentet skulle samles til ekstraordinært møde 1. maj for at vælge ny premierminister.

Det skete efter de protester, som Pashinyan stod i spidsen for. Det var protester mod regeringen og ekspræsident Serzh Sargsyan.

Den 23. april trak Sargsyan sig som premierminister efter blot en uge på posten.

Inden han blev premierminister, havde han været præsident i ti år.

Sargsyan støttede som præsident i 2015 en forfatningsreform, der gjorde det muligt for ham at blive premierminister. Men han lovede dengang, at han ikke ville gå efter posten som regeringsleder.

Det skete alligevel, og det udløste vrede i befolkningen, der beskylder ham for at klamre sig til magten.

Efter dages protester og et bizart tv-møde mellem oppositionslederen og Sargsyan besluttede premierministeren at trække sig.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.