Danmark

Konfliktramte patienter kan søge til udlandet

Mens lægekonflikten kan koste patienter dyrt herhjemme, gives der stadig tilskud til lægebesøg i udlandet.

Konfliktramte patienter kan søge til udlandet

Hvis de Praktiserende Lægers Organisation (PLO) vælger at opgive samarbejdet med det offentlige, kan danskerne fra 1. september komme til at stå med hele regningen for lægebesøg herhjemme.

Der er dog en anden mulighed. Som borger i et EU-land, kan man nemlig frit vælge en praktiserende læge i et andet EU-land og sende en del af del regningen videre til det offentlige.

- Sundhedsydelser er omfattet af EU-regler om fri bevægelighed. EU-domstolen har i flere sager fastslået, at det også gælder lægehjælp hos den praktiserende læge, siger sundhedsjurist Kent Kristensen fra Syddansk Universitet.

Med andre ord kan københavnere for eksempel vælge en praktiserende læge i Malmø, mens sønderjyderne kan tage et smut ned over grænsen, og på den måde få det offentlige til at dække en del af lægeregningen.

- Det betyder, at man kan gå ned til sin praktiserende læge i Tyskland, blive behandlet der og betale, hvad det koster, siger han og fortsætter:

- Men patienten kan ikke være sikker på at få dækket hele udgiften. Regionerne har nemlig kun pligt til af refundere et beløb svarende til den udgift, regionen ville have haft ved en dansk læge.

Efter længere tids uro tager PLO's repræsentantskab lørdag endelig stilling til, om de afleverer lægernes ydernumre. Gør de det, skal danskerne ifølge de praktiserende læger fra 1. september have penge op af lommen, når de går til lægen herhjemme.

Sundhedsministeriet mener dog, at der vil være tale om kontraktbrud, hvis lægerne allerede afleverer deres ydernumre 1. september 2013, fordi regeringens lovindgreb, der blev vedtaget torsdag, forlænger overenskomsten et år.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.