Kongelig opvartning på den gamle kro

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Mens Jo­han A. Jo­han­sen bo­ede på Sjæl­land hav­de han pla­ner om at åbne en re­stau­rant sam­men med en god ven, som er kok. Nu har han fået sit eget sted, hvor han kan kræ­se for gæs­ter­ne.

JERSLEV:Der blæses nu til angreb på fremtiden på Jerslev Kro. Efter at have siddet ved bordenden siden 24. februar i år har den 52-årige krovært Johan A. Johansen mange ideer til, hvordan angrebet skal ske. Som major i flyvevåbnet er overblik og planlægning en naturlig del af tilgangen til arbejdet. Også når man er krovært. Så der er tænkt på nye potentielle forretningsområder, hvor en offensiv kunne have gode muligheder, og der er tænkt på ikke at have svage sider, som modstandere kan bryde igennem. Og valget af slagmarken, den nyindkøbte kro, har han selv taget. For bag det hele ligger lysten til at være krovært, lysten til at servere, at præsentere lækker mad for tilfredse gæster. - Jeg kan godt lide at servere for gæsterne, at give gæsterne husets bedste mad, at give dem en god oplevelse. Og det skulle jeg nok kunne gøre tilfredsstillende, da jeg i 15 år har serveret, når kongehuset holder store fester, fortæller Johan A. Johansen, der er en af ca. 70 tjenere, som Hofmarskallatet i Det Gule Palæ i Amaliegade kan trække på, når det tilrettelægger statsbesøg og gallamiddage i kongehuset. Det med de fine gæster får ham ikke til at ryste på hænderne eller tabe bechamelsauce’en. - Jeg har talt med mange af kongehusets gæster og statsoverhoveder, bl.a. den svenske konge. Og de er jo bare mennesker lige som alle andre. Den eneste forskel er, at de har lidt lettere ved at blive viklet ind i hinandens medaljer og ordener, når de giver hinanden et knus, fortæller han med et glimt i øjet, og vil ellers ikke berette mere om den sag, da det også handler om at være diskret og loyal. Det med at gøre sin pligt, at være loyal, fik han lært tidligt. Ind med modermælken Som barn på Læsø lærte han om uniformer og loyalitet, da hans far var med til at etablere hjemmeværnet på Læsø. Hans mor deltog også i hjemmeværnsarbejdet, så det lå næsten i generne, at militæret kunne være en mulighed, når han senere skulle vælge en levevej. Efter bl.a. at være uddannet som ekspedient i herretøj ved EBM i Hjørring, blev han i maj 1975 indkaldt til militæret, hvor han valgte at blive. Siden da har han haft utallige arbejdsopgaver inden for både hær og flyvevåben. I dag arbejder han for FBE, Forsvarets Bygnings- & Etablissementstjeneste, i miljøafdelingen, der fører tilsyn og kontrol over alt i landet. Disse opgaver bliver som en del af forsvarsforliget placeret i Hjørring efter nytår. Så Johan A. Johansen må flytte tjenestested. Men det gør ham nu ikke noget. - Jeg er jo her fra egnen, så det er helt fint, lyder det loyalt. Hurtig underskrift Straks han fik besked om forflyttelsen, gik han i gang med at planlægge salget af sin gård i Skibby på Sjælland og kigge på fast ejendom i Vendsyssel. - I Skibby havde jeg tit talt med en god ven og dygtig kok om at åbne en restaurant eller noget lignende på Sjælland. Så tanken om at købe et eller andet serveringssted i Vendsyssel var født, fortæller han. - På et af mine besøg her på egnen var Jerslev Kro sat til salg, og jeg købte den på stedet, da jeg kunne se nogle gode muligheder, fortæller han og tilføjer: - Prikken over i’et var, at kroen er kgl. privilegeret, og da prisen også var fornuftig, gik det altså hurtigt. Desuden var jeg så heldig, at jeg kunne overtage kroen med alt indbo, lager, farve-tv og firmavogn, så det var en god start, fortæller Johan A. Johansen. I banken var der ingen problemer med at leve op til de hurtige underskrifter. Dels udlejer Johan A. Johansen lokaler og grund til en større køkkenmøbelfabrik et andet sted i Jylland, hvilket giver en månedlig check, og dels var gårdsalget på Sjælland en god forretning. Faktisk blev der også mulighed for at købe en gård her på egnen, Gadensgaard på Sdr. Vråvej, så han igen kan få plads til lidt fritidslandbrug og sin elskede hobby, maskiner som f.eks. Massey-Ferguson traktorer, Nimbus motorcykler og Fiat-sportsvogne. Men på den 161 år gamle kro er der endnu ikke tid til at fortabe sig i hobbyinteresserne. Meget skal ordnes og føres ud i livet her et halvt år efter overtagelsen. Denne tirsdag aften er Johan A. Johansen for kort tid siden kørt ind på parkeringspladsen med et flyttelæs fra Sjælland. Allerede om et halvt døgn sidder han igen i bilen på vej mod Sjælland for at passe sit arbejde som miljøingeniør og major i flyvevåbnet med arbejdssted i Forsvarskommandoen i Vedbæk. Køreturene giver ham mulighed for at tænke på kroens fremtid. - Selv om vi har rigtig mange selskaber og de lokale foreninger er flinke til at bruge os, skal kroen gerne blive en endnu større del af det lokale liv. Derfor vil jeg gerne gøre det mere attraktivt for egnens virksomheder at holde møder her. Jeg har også planer om at lave torvedage på det nyindrettede torv foran kroen. Jeg vil også gerne lave en ungdomscafé fra kl. 13.00 til 17.30, hvor unge kan komme og spise og drikke sundt, mens de måske spiller computer og hygger sig. Desuden har han planer om kunstudstillinger, golfophold og samarbejde med de store færgeselskaber. Mens han her hen på aftenen udfolder planerne for fremtiden og telefonen jævnligt afbryder ham, dukker sønnen Kim Kristensen fra Stenum op og spørger, om far da ikke skal have noget mad. Ordren går videre til køkkenet, hvor kokken Monica Nielsen og Johan A. Johansens søster Mette Marie, der er smørrebrødsjomfru, hersker over flere deltidsansatte tjenere og en stuepige. Johan A. Johansen tager sig fortrinsvis af det administrative og økonomiske, selv om han også serverer, mens søsteren tager sig af den daglige drift, når Johan A. Johansen er på arbejde i forsvaret. Når han ikke lige passer kroen eller sit arbejde i forsvaret, er der jo også alt det andet, der skal passes. Loge og Malta - Jeg kan godt lide at fiske og gå på jagt. Desuden er jeg frimurer, så logearbejdet skal jo også passes, siger han og viser samtidig en helt speciel fingerring frem. Den har ikke noget med frimurerne at gøre, men afslører, at Johan A. Johansen også har et specielt forhold til Malta. Han er nemlig med i Malteserordenen, hvor han i perioder også har brugt meget tid på ledelsesarbejde. Faktisk var han i en periode stormester med ansvar for ordenens aktiviteter i en større del af Europa. - Netop nu planlægger jeg en tur til Malta sammen med familien. Men det er nu ikke for at dyrke Malteserordenen, det er for at slappe af og holde ferie efter et år med flytning både på jobbet, i privatlivet og på kroen. Ferien glæder han sig til denne aften, mens køkkenfolkene serverer hans aftensmad, en Jerslev-burger, i krostuen. - Jeg har valgt at opkalde restaurant og festsal efter nulevende personligheder, som har betydning i Vendsyssel. Senere er det meningen at renovere de 12 dobbeltværelser og give dem navn efter geografiske steder i Vendsyssel. Mens burgeren glider ned, kan Johan A. Johansen konstatere, at slaget om fremtiden på Jerslev Kro foreløbig går som planlagt.