Kongen kæmper videre

Lance Armstrong har overlevet testikelkræft og tunge dopinganklager, men cykelrytteren, der fylder 40 år i dag, har endnu en stor kamp mod myndighederne i vente.

Lance Armstrong har overlevet testikelkræft og tunge dopinganklager, men cykelrytteren, der fylder 40 år i dag, har endnu en stor kamp mod myndighederne i vente.

¤Lance Armstrong, cykelrytter, fylder i dag 40 år. Den tidligere cykelrytter Lance Armstrong har patent på tre imponerende og opsigtvækkende overskrifter i sportshistorien. Verdensrekord i Tour de France-sejre. Verdens vildeste comeback. Verdens største dopingsag. Selvom Lance Armstrong har været centrum for dopingbeskyldninger i hele sin lange karriere, havde han formentlig håbet, at beslutningen om at gå på pension ville slukke blodtørsten hos dopingjægerne. Det har ikke været tilfældet. Den syvdobbelte vinder af Tour de France er fortsat genstand for undersøgelser af, om han har snydt. I værste fald kan det koste ham fængselsstraf, hvis det lykkes den amerikanske anklager at bevise, at Armstrong var dopet, mens han var sponsoreret af det statsejede US Postal. Det vil nemlig betyde, at Armstrong har ført befolkningen bag lyset for statens midler, og det er strafbart. Armstrong indledte karrieren som triatlet, men efter få sæsoner med cykling blev han i 1993 verdensmester på landevej som 21-årig. Senere vandt han La Flèche Wallonne og San Sebastian, inden han i 1996 fik testikelkræft. Texaneren var døden nær, men overlevede, og genfødt som cykelrytter allerede i 1999 vandt han sin første af syv Tour de France på stribe. Lance Armstrong trak sig tilbage i 2005. Tre år senere, i 2008, annoncerede han sit comeback til cykelsporten. Den selvsikre texaner var klog nok til at tilføje, at den primære årsag til hans comeback var at udbrede budskabet om støtte til kræftramte. Sportsligt blev gensynet med asfaltatleterne ingen succes - langt fra./ritzau/