Udland

Kongens halvbror er nu saudisk kronprins

Prins Salman, kong Abdullahs halvbror, er udnævnt til Saudi-Arabiens nye kronprins efter tronarvingens død.

Kongens halvbror er nu saudisk kronprins

Den saudiske prins Salman kan nu kalde sig Saudi-Arabiens nye kronprins og står dermed til at overtage tronen efter sin halvbror, den 89-årige kong Abdullah.

Det meddeler landets statslige tv-station, der citerer et dekret fra hoffet.

Udnævnelsen kommer, efter at den hidtidige kronprins, Nayef bin Abdulaziz al-Saud, der kun havde været tronarving siden oktober i fjor, døde lørdag.

Dødsfaldet har udløst en mindre regeringsrokade i det muslimske kongedømme, der er verdens største olieeksportør.

Den 76-årige prins Salman er kendt som en pragmatisk politiker. Han var fra 1962 og frem til sidste efterår guvernør i hovedstaden, Riyadh.

Han fortsætter som Saudi-Arabiens forsvarsminister og får nu også titel af vicepremierminister, mens hans lillebror Ahmed bin Abdulaziz er udnævnt til indenrigsminister.

Prins Ahmed har været viceindenrigsminister i flere årtier under den nu afdøde kronprins Nayef, som også havde jobbet som indenrigsminister.

Kong Abdullah selv fortsætter som premierminister.

Kronprins Nayef døde i weekenden under et udlandsophold. Det er ikke helt klart, hvor gammel han blev. Nyhedsbureauerne skriver fra 77 til 79 år.

Kronprinsen døde i Geneve i Schweiz, hvortil han kom i maj for at blive lægebehandlet. Schweiziske lægekilder siger til nyhedsbureauet AFP, at han led af hjerteproblemer.

Afdøde Nayef blev udnævnt til tronarving, da kronprins Sultan, der også var mangeårig forsvarsminister, døde i oktober i fjor, hvorefter Salman overtog dennes ministerpost.

Saudi-Arabien blev grundlagt af Abdoulaziz ibn Saud i 1935. Siden da har hans sønner siddet på kongetronen i det store olierige land ved Golfen.

Han havde omkring 40 sønner, der nåede at blive voksne, og den nuværende kong Abdullah er den femte af disse sønner, som har været konge.

Af den gamle Sauds sønner er der fortsat omkring 20, der er i live.

Nyhedsbureauet Reuters har påpeget, at kun enkelte af dem regnes for at være i stand til at regere Saudi-Arabien, der har omkring 27 millioner indbyggere.

/ritzau/Reuters