Kongressen anbefaler at sigte Trumps tidligere stabschef

Repræsentanternes Hus har ved en afstemning anbefalet, at Mark Meadows skal sigtes for foragt for Kongressen.

Trump <i>Patrick Semansky/AP/Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix</i>

Trump Patrick Semansky/AP/Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Repræsentanternes Hus i USA har stemt for at anbefale, at Mark Meadows, der er tidligere stabschef for ekspræsident Donald Trump, skal sigtes for foragt for Kongressen.

Meadows kan dermed risikere at blive retsforfulgt for at have nægtet at samarbejde fuldt ud med et undersøgelsesudvalg omkring et dødeligt stormløb mod Kongressen 6. januar.

Afstemningen, der har fundet sted tirsdag lokal tid, lød på 222 mod 208 stemmer. Kun to republikanere støttede anbefalingen.

Justitsministeriet i USA skal nu tage stilling til, om der skal rejses sigtelse.

Mark Meadows' advokat, George Terwilliger, siger i en udtalelse tirsdag lokal tid, at hans klient ikke er stoppet med at samarbejde.

Et kongresudvalg undersøger stormløbet i Washington D.C. Det anbefalede også mandag aften lokal tid, at Meadows skal sigtes.

Han er flere gange blevet bedt om at afgive vidneforklaring om hændelsen for udvalget. Men det har han afslået, på trods af at han er blevet stævnet.

Han har angiveligt også videregivet nogle oplysninger, som udvalget har anmodet om. Han har også tilbageholdt mange dokumenter.

Mark Meadows hævder, at dokumenterne er beskyttede, fordi han har arbejdet for præsidenten.

Kongresudvalget, der består af syv demokrater og to republikanere, godkendte enstemmigt en rapport, der anbefaler at sigte den tidligere stabschef for foragt for Kongressen.

Stormløbet 6. januar var det værste angreb mod en amerikansk regeringsinstans siden 1812. Og det er den eneste gang i USA's historie, at der ikke har fundet en fredelig magtoverdragelse sted.

Fem personer mistede livet. Godkendelsen af demokraten Joe Biden som præsident blev samtidig forsinket med flere timer. Han vandt præsidentvalget i 2020.

Donald Trump gav i timerne før stormløbet en opflammende tale i Washington D.C., hvor han gentog sine ubeviste påstande om, at valgsejren blev stjålet fra ham på grund af svindel.

Repræsentanternes Hus udgør et af de to kamre i Kongressen. Det andet kammer er Senatet.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.