Udland

Konservative Duda fører i kampen om polsk præsidentpost

En måling efter første runde af præsidentvalget i Polen viser overraskende, at konservativ udfordrer fører.

Konservative Duda fører i kampen om polsk præsidentpost Foto: POLFOTO/AP

Konservative Duda fører i kampen om polsk præsidentpost Foto: POLFOTO/AP

Valgstederne er nu lukket i Polen og en valgstedsmåling viser, at den siddende præsident Bronislaw Komorowski og den konservative udfordrer Andrzej Duda må gå videre til anden runde af præsidentvalget, da ingen af dem ser ud til at få mere end 50 procent af stemmerne.

Mest overraskende er det, at Duda ifølge den midlertidige måling har scoret 34,8 procent af stemmerne, mens Komorowski får 32,2 procent.

I tidligere meningsmålinger inden valget har den 62-årige Komorowski ligget lunest i svinget med cirka 40 procent af stemmerne, og Duda stod til at få omkring 30 procent.

Det er den polske tv-station TVP, der ifølge AFP har offentliggjort målingen søndag aften. Det endelige resultat ventes først at blive offentliggjort mandag.

Ifølge valgstedsmålingen ligger den tidligere rockmusiker Pawel Kukiz på en tredjeplads med 20,3 procent af stemmerne.

Anden og afgørende valgrunde holdes den 24. maj.

Den 42-årige Duda har ført valgkamp på et løfte om at sænke pensionsalderen, ligesom han har advaret mod, at hvis Polen indfører euro, sådan som Komorowski har sagt, det vil ske, vil priserne på varer i butikkerne stige.

Komorowski har ført kampagne på, at han er garant for national sikkerhed, hvilket har været populært blandt vælgere, som er nervøse for, at Ruslands indblanding i krisen i Ukraine vil ramme Polen.

I Polen har premierministeren langt den største magt, men præsidenten har også stor tyngde som øverste chef for de væbnede styrker, ligesom han har indflydelse på udenrigspolitikken og magt til at nedlægge veto mod lovforslag.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.