Konservative: Eksamen skal give studerende ret til SU

Gå til eksamen, hvis du vil have SU. Sådan lyder det fra de Konservative. Partiet vil følge svensk eksempel.

Konservative: Eksamen skal give studerende ret til SU

De Konservative er helt med på idéen, når uddannelsesminister Morten Østergaard melder ud, at de studerende må tage mere ansvar i en kommende SU-reform.

Det siger partiets uddannelsesordfører, Mai Henriksen. Hun har samtidig et par konkrete forslag til, hvordan man kan sikre, at SU ikke udbetales til studerende, der ikke er aktive på studiet.

Hun foreslår blandt andet, at SU'en ikke udbetales, hvis den studerende ikke møder op til sine eksamener.

- Vi ønsker, at der kommer mere hånd i hanke med SU, så vi får stoppet dem, der bare udnytter systemet i dag. I Sverige skal man bestå 75 procent af sine eksamener per studieår, ellers lukker man for SU'en, indtil eksamenerne er bestået, siger hun.

Hun peger på, at Danmark bør følge Sveriges eksempel og fastsætte en nedre grænse for, hvor mange eksamener en studerende skal bestå for at kunne modtage SU.

Mai Henriksen vil ikke sætte præcise tal på, hvilke krav der skal stilles til de danske studerende, men hæfter sig ved, at det kan komme nogle studerendes snyd til livs.

- Det er ikke okay, at vi har et system, hvor man bare kan hæve SU, uden at der er krav til studieaktiviteten. I dag kan man gå på en uddannelse i halve og hele år uden overhovedet at møde op, mens man bare indkasserer sin SU, siger hun og tilføjer:

- Vi bliver nødt til at have en bedre balance i uddannelsessystemet, så vi kan prioritere en bedre uddannelse og stadig kan give en SU til studerende, som måske bare ikke er så favorabel, som den er i dag.

Ud over at stille krav til de studerendes aktivitet på studiet, vil de Konservative fjerne det sjette SU-år.

- Man må selv tage ansvar for sin uddannelse. Det handler ikke om at få de studerende hurtigere igennem systemet, vi vil bare have dem igennem til tiden, siger hun.

Derudover ser Mai Henriksen positivt på at hæve eller helt at fjerne grænsen for, hvor meget de studerende på tjene ved siden af studiet og afskaffe SU'en til hjemmeboende studerende fra familier, hvor forældrene selv kan forsørge børnene.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.