Konservative vil varedeklarere erhvervsuddannelser

Elever og forældre skal kunne se, hvilke krav og muligheder der er, ved at tage en bestemt erhvervsuddannelse.

Konservative vil varedeklarere erhvervsuddannelser

Det er ikke nok at målrette 10. klasserne mod optagelse på primært erhvervsuddannelserne, der skal flere initiativer til, for at de unge vælger den rigtige ungdomsuddannelse.

Det mener Vivi Kier, undervisningsordfører for Konservative, som vil have varedeklarationer på alle 109 erhvervsuddannelser.

- Der er et bredt spekter af mange forskellige retninger, man kan gå i. Man skal specifikt kunne se, hvilke adgangskrav den enkelte uddannelse kræver, og hvilke muligheder der er for at læse videre og bygge på uddannelsen efterfølgende.

- Med en varedeklaration kan både elever og forældre se, at der er lige så gode karrieremuligheder ved at vælge en erhvervsuddannelse som en boglig uddannelse, siger Vivi Kier til Ritzau.

Hun er langt hen ad vejen enig i den kronik i Berlingske, hvor Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening anbefaler, at man laver 10. klasse om til individuelle forløb, målrettet mod at gøre eleverne klar til en ungdomsuddannelse.

- Det er et forslag, jeg smiler bredt over. Det er meget vigtigt, at vi målretter 10. klasse mod de elever, der ikke er fagligt klar til en ungdomsuddannelse.

- Men det er ikke nok bare at målrette 10. klasserne. Vejledningen skal også styrkes, så den er opdateret med, hvad det er for nogle uddannelser, man kan tage, og hvad de kræver. Vejledningen i folkeskolen halter meget bagefter i dag, siger Vivi Kier.

Hun påpeger, at det ikke er afgørende for hende, om de unge i 10. klasse arbejder hen i mod en gymnasial- eller en erhvervsuddannelse.

- Det vigtige for mig er ikke, hvilken type uddannelse de vælger, men at 10. klasse bliver et redskab til at komme videre på en ungdomsuddannelse.

Vivi Kier tilføjer, at hun ikke vil forhindre de unge i at tage på efterskole i 10. klasse.

- Det er fuldstændig rigtigt at unge også modnes på efterskoler.

- Det er et valg, man kan have taget af nogle helt andre grunde, og den mulighed skal man fortsat have. Her skal man også huske, at det er forældrene selv, der betaler, siger Vivi Kier.

Forhandlingerne om en reform af erhvervsuddannelserne går i gang i løbet af efteråret.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.