Konservativt møgvalg væltede ikke VK-regeringen

Pia Kjærsgaard skød forkert, da hun angreb De Konservative for de borgerliges nederlag i 2011, viser nye tal.

Konservativt møgvalg væltede ikke VK-regeringen

Dansk Folkepartis daværende formand, Pia Kjærsgaard, havde ikke kendsgerningerne med sig, da hun efter folketingsvalget i 2011 angreb De Konservative og gav partiet skylden for regeringsskiftet.

K blev omtrent halveret, og Pia Kjærsgaard sagde senere i sin landsmødetale: "Den nedsmeltning kostede i al sin gribende enkelhed en blå valgsejr og Lars Løkke Rasmussen statsministerposten".

Men i virkeligheden burde Dansk Folkeparti måske i højere grad bebrejde sig selv, at VKO tabte magten, skriver Politiken Søndag.

Det var nemlig især Venstres og Dansk Folkepartis vælgere, der smuttede over til rød blok, mens konservative vælgere primært valgte at gå over til andre borgerlige partier. Det viser en omfattende vælgerundersøgelse af valget i 2011, hvor 7600 vælgere deltog.

- Påstanden om, at det skulle være De Konservatives skyld, at regeringsmagten skiftede, ser ikke ud til at holde, siger Rune Stubager, lektor på Aarhus Universitet, til Politiken.

- Antallet af vælgere, som De Konservative afleverede til partier i den røde blok ved 2011-valget i forhold til 2007-valget, svarer til 1 procent af samtlige vælgere. Dansk Folkeparti tabte, hvad der svarer til 1,7 procent, siger han.

Det ændrer ikke på sagen, hvis man indregner, hvor mange vælgere de to partier omvendt tog fra S, SF, R eller Enhedslisten, tilføjer Rune Stubager:

- De Konservative hentede 0,2 procent fra de røde, hvilket giver et nettotab for De Konservative til de røde på 0,8 procent. Til sammenligning hentede Dansk Folkeparti 0,5 procent, så det er samlet set et nettotab for Dansk Folkeparti på 1,2 procent, siger han.

Valgundersøgelsen får imidlertid ikke den tidligere DF-formand til at fortryde sin udtalelse fra årsmødet. Hun mener, at De Konservative gav blå bloks troværdighed "et stort skud for boven".

- Jeg fastholder 100 procent, siger Pia Kjærsgaard til Politiken Søndag.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.