Kontanthjælpsloft kan føre til omsorgssvigt

Flere børn er i fare for at blive omsorgssvigtet og fjernet fra hjemmet, når et nyt kontanthjælpsloft træder i kraft, frygter forskere. For kommunerne er ikke gearet til at afhjælpe den form for følelsesmæssigt svigt, der skyldes fattigdom

Arkivfoto: Nicolas Cho Meier

Arkivfoto: Nicolas Cho Meier

FATTIGDOM: Flere børn risikerer at blive omsorgssvigtet og i værste fald fjernet fra hjemmet, når Venstre-regeringens kontanthjælpsloft træder i kraft til oktober 2016, frygter forskere ifølge Videnskab.dk.

Loftet sætter en grænse for, hvor meget man kan få fra det offentlige i boligstøtte, kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse. Forældre på kontanthjælp får flere tusinde kroner mindre at gøre godt med om måneden, viser beregninger.

En del af dem får sværere ved at være nærværende og tage sig ordentligt af deres børn, forudser forskere.

For jo flere økonomiske bekymringer forældre har, jo større er risikoen for, at deres børn kommer til at mangle kærlighed, tryghed og opmærksomhed, viser undersøgelser.

- Der er ingen som helst tvivl om, at der er en direkte sammenhæng mellem, at når man nedsætter ydelserne, så bliver der gennemsnitligt flere afsavn i familierne, og de afsavn rammer børnene særligt hårdt, siger Morten Ejrnæs, der forsker i fattigdommens konsekvenser på Aalborg Universitets Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, til Videnskab.dk.

- Flere forældre kommer til at bekymre sig om, hvordan de skal få dækket familiens basale behov. Det påvirker deres evne til at være nærværende sammen med børnene og lave ting sammen med dem, siger Morten Ejrnæs, som blandt andet har forsket i, hvordan børnefamilier håndterer fattigdom.

Læs mere på Videnskab.dk: Kontanthjælp: Vi vil hjælpe de uheldige, men ikke de dovne

Fattigdom og omsorgssvigt er forbundet, for forældre, som i forvejen har psykosociale problemer, får endnu sværere ved at give deres børn den omsorg, de har brug for, hvis de konstant bekymrer sig om, hvordan de skal få pengene til at slå til.

Det fremgår af en ny forskningsrapport ‘Fattigdom og omsorgssvigt’, der er udgivet af Socialstyrelsen.

Rapporten er skrevet af Adam Johansen, der er lektor på Professionshøjskolen Metropols Institut for Socialt Arbejde. Han har interviewet 15 socialt udsatte forældre og deres børn om, hvordan økonomiske problemer påvirker deres trivsel.

- Undersøgelsen viser, at fattigdom kan forstærke omsorgssvigt. Derfor er det sandsynligt, at det nye kontanthjælpsloft fører til, at børn i udsatte familier bliver udsat for omsorgssvigt i højere grad end hidtil, siger Adam Johansen.

Læs mere på Videnskab.dk: Fattigdom i barndommen påvirker hjernen som voksen

Lars Benjaminsen, der forsker i socialpolitik og fattigdom på SFI - Det nationale Forskningscenter for Velfærd - peger også på, at det kommende kontanthjælpsloft kan føre til flere materielle og følelsesmæssige afsavn i familier, der i forvejen er udsatte.

- Det nye kontanthjælpsloft betyder, at nogle børnefamilier får en reduktion i deres levegrundlag. Det kan betyde, at flere børn kommer til at lide afsavn, siger han til Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.