Konverteringsbølgen er over boligejerne

Boligejerne har travlt. De konverterer lån og er på vej væk fra flekslån mod fastforrentede.

Konverteringsbølgen er over boligejerne

Der er gang i lysten til at få skiftet boliglånet ud. En sand konverteringsbølge skyller hen over boligejerne, viser en opgørelse fra Spar Nord.

Faktisk har de danske boligejere konverteret og nytegnet 140 procent flere lån til dags dato i år i forhold til samme periode sidste år. Og mere end halvdelen af de udbetalte lån er nu fastforrentede.

- Mange boligejere har tilsyneladende ventet på at få renten helt i bund, og det har vi fået her i 2012, hvor renten har slået den ene bundrekord efter den anden, siger chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm.

Det er de historisk lave renter og de nye tilbud af historisk billige realkreditlån, som betyder, at danske boligejere nu i stor stil skifter ud i deres realkreditlån.

- Vi har længe anbefalet boligejerne at agere, mens renterne er så vanvittigt lave, og nu ser vi, at det sker, siger Martin Lundholm.

Mens flekslån - altså lån med variabel rente - har været en sællert, er de fastforrentede lån nu på vej frem.

Spar Nords beregninger viser, at af det samlede antal realkreditlån, som Totalkredit har udbetalt siden begyndelsen af maj, har over halvdelen været med fast rente. Det svarer næsten til en fordobling sammenlignet med 2011.

- Vi har i dag en situation, hvor boligejere kan låse renten fast på 2-2,5 procent i 15 år eller 3-3,5 procent i 30 år. Og nu ser det ud til, at boligejerne har fået øjnene op for den mulighed og sikrer sig med fast rente, forklarer Martin Lundholm.

Forrige konverteringsbølge ramte boligejerne for blot fem måneder siden, da realkreditinstitutterne for første gang åbnede et 30-årigt lån på 3,5 procent i rente.

- 2012 har generelt været et hektisk år, fordi krisen i Sydeuropa har åbnet lånemuligheder, som vi aldrig havde troet muligt, siger Martin Lundholm.

/ritzau/