Korea-forsoning: Fælles industripark åbner igen

Spændingerne mellem de to koreanske stater er nu aftaget så meget, at deres fælles fabrikspark kan åbne igen.

Udland 11. september 2013 06:08 - Opdateret 11. september 2013 06:09

Korea-forsoning: Fælles industripark åbner igen

Nordkorea og Sydkorea er blevet enige om at genåbne den lukkede industrizone Kaesong, som landene driver i fællesskab.

Det sker mandag i næste uge, oplyser embedsmænd i den sydkoreanske hovedstad, Seoul, ifølge internationale medier.

Kaesong lukkede i foråret, da spændingerne eskalerede mellem de to rivaliserende stater på den koreanske halvø. Her trak Nordkorea sine 53.000 arbejdere ud af fabriksområdet og satte arbejdsopgaverne på standby.

Lukningen blev anset for en dramatisk optrapning af konflikten mellem det kommunistiske regime og naboen i syd. Samtidig truede Nordkorea med atomangreb på både Sydkorea og USA.

Spændingerne er siden aftaget, og Nord- og Sydkorea er efter lange forhandlinger nu blevet enige om, at Kaesong genåbner 16. september på prøvebasis.

Kaesong ligger omkring 10 kilometer nord for den demilitariserede zone mellem Syd- og Nordkorea. Her får en lang række sydkoreanske selskaber produceret varer af nordkoreanere.

Industriområdet blev etableret i 2004 som et sjældent set forsøg på at mindske spændingerne mellem de to koreanske stater. Den er tænkt som model for fremtidigt økonomisk samarbejde mellem nord og syd.

Kaesong er meget vigtig for den nordkoreanske økonomi og sikrer hård valuta til Pyongyang. I Kaesong benytter Sydkorea billig nordkoreansk arbejdskraft til at producere lavteknologiske varer såsom gryder, tøj, sko og ure.

/ritzau/AFP

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...