Udland

Korea-rivaler taler sammen efter måneders spændinger

Nord- og Sydkorea forhandler om genåbning af fælles industrizone til forsoningsmøde i grænseby.

Korea-rivaler taler sammen efter måneders spændinger

Efter flere måneders uro mellem de rivaliserende stater på Den Koreanske Halvø er Nord- og Sydkorea søndag gået til forhandlingsbordet.

Embedsmænd fra det nord- og sydkoreanske styre mødes i grænsebyen Panmunjom, som traditionelt set har været et sted, hvor repræsentanter for de to lande har forhandlet med hinanden. Men søndagens møde er det første i årevis.

Formålet er at bane vejen for forhandlinger mellem Nord- og Sydkorea på et ministerniveau - et møde, der skal finde sted onsdag i Sydkoreas hovedstad, Seoul.

Søndag diskuterer de to parter blandt andet genåbningen af den fælles industrizone Kaesong, som blev oprettet i 2004 som et symbol på samarbejde på tværs af den stærkt militariserede grænse.

Spændingerne på Korea-halvøen nåede i foråret et foruroligende højt niveau, da Nordkorea, ophidset af en fælles sydkoreansk-amerikansk militærøvelse og FN-sanktioner, der blev indført efter landets seneste atomprøvesprængning, truede med atomangreb.

Nordkorea trak også alle sine arbejdere ud fra Kaesong og satte alle industrizonens arbejdsopgaver på standby. Tilbagetrækningen blev anset for en dramatisk optrapning af konflikten mellem det kommunistiske regime og dets sydlige naboer.

Siden er der faldet mere ro over situationen. Torsdag lød det overraskende fra Nordkorea, at styret var klar til åben dialog med Sydkorea.

Naboerne i syd tog straks imod tilbuddet og foreslog et ministermøde i Seoul onsdag. Men Nordkorea krævede først et møde på et lavere niveau, og derfor blev søndagens forhandlinger arrangeret.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.