Udland

Korruptionssag kan udløse nye uroligheder i Bangkok

Korruptionssagen mod afsat thailandsk premierminister er indledt og kan sende "rødskjorter" på gaden igen.

Thailands afsatte premierminister Yingluck Shinawatra insisterede på, at hun er uskyldig, da der tirsdag blev indledt en retssag mod hende.

Hun står anklaget for korruption og risikerer over 10 års fængsel i sagen, som nogle kalder en hævnaktion mod hendes familie.

Yingluck er søster til den landflygtige milliardær og tidligere premierminister Thaksin Shinawatra, hvis regering blev styrtet ved et militærkup.

Hvis Yingluck Shinawatra bliver kendt skyldig, vil det være et hårdt slag mod hendes families politiske dominans. Men retssagen kan også udløse nye uroligheder i Bangkok, hvis græsrødderne i hendes politiske bagland - de såkaldt "Rødskjorter" - går på gaden igen.

Omkring et halvt hundrede af hendes tilhængere var samlet uden for Thailands højesteret tirsdag, hvilket er et usædvanligt syn i landet, hvor det kun er tilladt at holde politiske samlinger med maksimalt fem personer.

Mange klappede og råbte slagord som "Yingluck, kæmp. Kæmp!"

- Jeg er uskyldig, og jeg håber, retssagen vil sikre mig retfærdighed og lade det hele forløbe i overensstemmelse med loven, hedder det i en erklæring fra Yingluck på førstedagen af retssagen.

Hun er tiltalt for korruption for sin rolle i et kontroversielt, statsligt ris-opkøbsprogram, som har haft negative økonomiske konsekvenser.

Thailands forfatningsdomstol dømte i maj sidste år Shinawatra til at fratræde sit hverv som premierminister som følge af magtmisbrug.

Thaksin Shinawatra siger i en erklæring tirsdag, at "et retssamfund er nøglen til demokrati".

Telekom-milliardæren Thaksin har levet i eksil siden 2008 for at undgå en korruptionssag i Bangkok. Han siger, at sagen er politisk motiveret.

Shinawatra-familien er forhadt af Bangkoks økonomiske elite, af hæren og af tilhængerne af kongen i syd.

Men søskendeparret, der bliver beskyldt for populisme og korruption, har massiv støtte i landbefolkningen i nord, som har nydt godt af reformer og økonomisk støtte.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.