EMNER

Kors på rette sted i Rubjerg

Granitkorset, der i går eftermiddags blev bragt tilbage til sin oprindelige plads på Rubjerg Gl. Kirkegård er gammelt - meget gammelt.

Det romanske granitkors er lavet i slutningen af 1100-tallet, formentlig samtidig med at den oprindelige kirke i Rubjerg blev bygget omkring 1180. I går blev korset stillet tilbage på sin oprindelige plads på den gamle kirkegård i Rubjerg. Kirken blev flyttet længere ind i landet i 1904.
FOTO: BENT BACH

Det romanske granitkors er lavet i slutningen af 1100-tallet, formentlig samtidig med at den oprindelige kirke i Rubjerg blev bygget omkring 1180. I går blev korset stillet tilbage på sin oprindelige plads på den gamle kirkegård i Rubjerg. Kirken blev flyttet længere ind i landet i 1904. FOTO: BENT BACH

- Man mener at det er lavet samtidig med kirken i ca. 1180, for det er lavet af samme slags sten og i samme stil som kirken, fortæller Laus Gro-Nielsen fra Strandfogedgården i Rubjerg. Om korset har hørt til et gravsted eller er lavet for at fejre opførelsen af kirken fortaber sig i fortiden. Sikkert er det dog at korset blev stjålet i 1980 og afleveret igen ni år senere. Strid om placering - Herefter var der en lang tvist om, hvor korset skulle stå. VHM mente at det skulle genopstilles på Rubjerg Gl. Kirkegård, mens menighedsrådet ville have det stillet op ved den nye kirke, fortæller Laus Gro-Nielsen, der kom ind i sagen, da han blev ansat på Strandfogedgården sidste år. Han fandt ud af at menighedsrådet havde skiftet mening og gerne ville have korset tilbage til den gamle kirkegård, men det havde rådet ikke tænkt på at give Kulturarvsstyrelsen besked om, og derfor har korset i mange år været anbragt på et depot. Afgørelse Laus Gro-Nielsen sørgede imidlertid for at der blev sendt en mail til Kulturarvsstyrelsen, så spørgsmålet om placeringen af korset kunne få en afgørelse, og derfor kunne korset i går komme hjem til Rubjerg. Laus Gro-Nielsen går nu i gang med at lave en udstilling om korset, kirkegården og flytningen af Rubjerg Kirke på Strandfogedgården.