Korsikanske fristelser

Byder udover den pragtfulde natur også på en fremragende madkultur

28. september 2002 08:00

Der er betagende smukt på denne middelhavsø, der rummer et fantastisk varieret landskab lige fra de mest dramatiske bjergformationer i gråtoner til de lysende røde klipper, hvor den skulpturelle karakter er ganske unik. Ind imellem breder favnende kastanjeskove sig med lysegrønne, pindsvinede frugter hængende i tætte klaser. Makien står grøntonet og duftende med alle sine krydderurter, bjergfloderne risler og danner vandfald - og rundt omkring hele herligheden flyder det indbydende Middelhav. Med alle de naturmæssige variationer er det klart, at Korsika kan opfylde næsten alle turistdrømmene. For de bade-og solglade er der strande, vand og klipper. Surfere og sportsdykkere har ideelle muligheder, der er vandrestier i bjergterræn, cykelruter med lokalkolorit, en af verdens smukkest beliggende golfbaner med 18 huller, mulighed for rappelling og masser af tennisbaner. Oveni kommer pittoreske byer, flotte strandpromenader, gode hoteller, herlige restauranter - og listige steder inde i landet, hvor den gamle kultur, håndværk og dyrehold får tiden til at stå stille. Tid til fordybelse Når vi er ved tiden, så kræver Korsika tid til fordybelse. Et ti-dages besøg for to år siden betød, at omkring en trediedel af øen blev besøgt. Efter en yderligere smagsprøve i september 2002 på kun fem dage, blev oplevelsen uddybet - men her er stof nok til endnu mange besøg. Turistsæsonen strækker sig fra april til oktober. Jeg sværger til september, hvor temperaturerne både til lands og til vands er behagelige. Korsika bliver ikke grå og afsvedet, den er bare grøn. Kiwifrugterne er plukkeklare, vinens druer er ved at være sprængfyldte, men citroner, kastanjer og mandariner lader vente endnu lidt på sig. Korkegene - står med deres troldede arme og hvælvede kroner på den auberginefarvede nøgne stamme - hvor korkkåben er blevet skrællet af til videre produktion. Sortplettede grisebasser leger vildsvin på bjergvejene og sammen med de halvtamme køer, kalve og geder lever de her af naturens frugter, hvilket i næste fase betyder herlige, økologiske råvarer til øens kulinariske menukort. Godt eller ondt fra havet Det korsikanske køkken er både inspireret af "le continent", det franske fastland, men også af det italienske landkøkken. Ikke mindst de lokale råvarer sætter sit præg på menuerne, men som turist skal man være opmærksom på ikke at lade sig spise af med de mere turistprægede menuer, som kokkene helt fejlagtigt har prøvet at tilpasse nogle mere overfladiske smagsløg. Selvom korsikanerne har et slogan om, at alt fra havet bringer ondt, så mener de nok kun sørøvere, sarcenere eller andre erobrere, der har prøvet at indtage øen. I hvert fald står "alt godt fra havet" ofte på menukortet. Således også i Calvi på restauranten "L'abri côtier", hvor menuen bød på tærte med stuvede bladbeder og krydderurter fra maki'en efterfulgt af en dejlig fiskelasagne - Lasagne aux fruits de mer , som igen lod sig følge af desserten Créme Renversée Chataigne et caramel - et herligt måltid. I Ajaccio blev oplevelsen af Napoleons monoment med den halvfacistiske udstråling formildet af aftenens menu i den solnedgangssmukke restaurant "Ilos Sanguinaires", hvor forretten var en velsmagende fiskesuppe med aioli-smurte croissanter efterfulgt af en knap så interessant fisk - Loup med ris og flødekogte agurker og en bavarois til dessert. I en lille ferieby "Perla del Mare" nær Porto Vecchio blev der som forret serveret frisk gedeost indbagt i filodej. Herefter var det rouget - en guldfiskeagtig, delikat sag vendt i mel og friturestegt serveret med courgette/cous-coustærte med safran og appelsin - men det allerbedste var smagsprøven på den 90 kilo lille tun, som værten havde fanget samme morgen. Øens smagfulde dyr Det som præger det korsikanske køkken allermest er nok deres chacuterie, hvor forskellige pølsetyper med indhold af øens dyr - er blevet speget eller røget. Derfor var "une assiette de chacuteri Corse" også en forret, der gav herlige smagsprøver på den skinke, filet og de pølser, der efterfølgende blev indkøbt for senere at blive fortæret under de nordiske himmelstrøg. Den forret blev serveret hos "Stella Marina"tæt ved Bussaglia kysten, hvor den blev fulgt op af den lækreste gedekideragout - u caprettu. Herefter kom fåreosten (brocchio)med syltede figner og desserten créme brûleé. Værten her var en fremragende harmonikaspiller, som fik folk til at danse på bordene - og for to luftige kindkys afgav en unik glaskande til vand. I Bonifacio var mistilliden stor, da vi blev bænket langs havnekajen hos "Pizza-Grill des Amis", som uniddelbart virkede ordinær og turistet. Men tag ikke fejl. Forretten var en lækker grønsagsfarseret aubergine med tomatcoulis, oliven og cornichons. Efterfølgende blev der serveret en hel speciel og meget mør udskæring af lam, hvidløgsspækket og meget delikat, inden måltidet afsluttedes med frugttærte, hvor både ribs, hindbær, brombær og hindbær gav smag. Den største kulinariske oplevelse var nok en fantastisk, grofthakket vildsvineterrine i Corte, den blev fulgt op af lækkert kalvekød med kanelkrydret tilbehør af blommer og figner. Her toppede desserten også - en herlige kastanjemousse med chokoladesovs - bon appetit. Indfriede forventninger Olivenolien er naturligvis også lokal primært fra Ballagne-regionen, og den korsikanske vin oser af kvalitet. Kastanjer og makiens myrte eller lavlandets clementiner bruges i likører eller grappaer - en ren fornøjelse at nippe sig igennem. Således dominerede det kulinariske denne Korsikarejse nummer to, men ingen kan opholde sig på øen uden at blive påvirket af den meget smukke og varierede natur. Når der så samtidig lægges en del kulturelle oplevelser til både syns- og høre- og smagssansen, ser det umuligt at forlange mere. Mange turister har forventninger om, at Korsika minder en del om Provence eller Toscana, og selvfølgelig er der familieligheder. På den anden side har Korsika sin helt egen skønhed, der ikke mindst skyldes den varierede flora og fauna, hvor omkring 2000 plantearter er registreret - heraf 78, der kun findes her. En del af forklaringen er, at en trediedel af øen er udlagt som beskyttet naturpark - Parc Naturel Régional de la Corse. Samtidig er det slående, at Korsika ikke er røget i den faldgruppe som Spanien og Grækenland med nollert og dominerende hotelbyggeri, der er en grim splint for ethvert naturøje.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...