Kosmetikproducenter: Forbudt middel er ikke farligt

Brancheorganisationen for kosmetikproducenter vil ikke anerkende, at forbudt middel i cremer er farligt.

7. januar 2016 15:07 - Opdateret 7. januar 2016 15:07

Det er ikke farligt for forbrugerne at anvende kosmetik og cremer med konserveringsmidlet PHMB, så længe koncentrationen af stoffet holder sig under 0,3 procent.

Det siger Hanna Løyche, direktør for brancheforeningen SPT, der repræsenterer producenterne af kosmetik og plejeprodukter.

Hun anerkender ikke, at stoffet er ulovligt, selv om det ifølge myndighederne har været tilfældet siden 1. januar sidste år, fordi det mistænkes for at kunne fremkalde kræft og skade arvemasse og fostre.

- Det er rigtig vigtigt at slå fast, at de produkter, der er på markedet med den ingrediens i, er sikre. Og det skal de naturligvis være, siger Hanna Løyche til Ritzau.

Hun agter ikke at opfordre sine medlemsvirksomheder til at indstille brugen af konserveringsmidlet, fordi Forbrugerrådet Tænk Kemi netop har meldt 36 produkter til Miljøstyrelsen, fordi de indeholdt det forbudte stof.

- Vi må jo naturligvis tage myndighedernes fortolkning til efterretning, men vores pointe er, at det altså er sikkert at anvende det, hvis man ligger under 0,3 procent. Det mangler vi at få EU overbevist om, og den proces er vi i fuld gang med.

Trods forbuddet findes produkterne fortsat på hylderne i danske butikker. Dog har Matas fjernet produkterne og Apotekerforeningen opfordrer sine medlemmer til øjeblikkeligt at gøre det samme.

- Vi deler ikke myndighedernes fortolkning eller holdning. Det ER muligt at anvende de her ingredienser i kosmetik, men det drejer sig selvfølgelig om mængderne, siger Hanna Løyche.

- Som med almindeligt køkkensalt handler det om doseringen. En ingrediens kan derfor sagtens anvendes sikkert i lave koncentrationer, selv om det kan have uønskede virkninger i høje koncentrationer.

- Opgaven er altid at sikre, at mængderne, der bruges i kosmetik, er sikre, siger hun.

Hanne Løyche understreger, at det er vigtigt at have adgang til en bred palet af konserveringsmidler for at undgå, at forbrugerne bliver udsat for meget af et enkelt stof.

Derudover har det pågældende konserveringsmiddel unikke egenskaber, siger hun.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...