Ernæring

Kost og motion på menuen

Melet var både i dejen og ansigterne, da 40 børn fra Anemonen i Strandby var på Erhvervsskolerne i Aars for at lære om sund mad

FARSØ:De små fødder letter næsten fra gulvet, mens fingrene borer sig langt ind i pizzadejen. - Det er sjovt at lave pizzaerne, men jeg kan ikke så godt lide at spise dem, siger fire-årige Marcus Christensen fra landsbyordningen Anemonen i Strandby. Sammen med de øvrige børn mellem tre og seks år er han på besøg på Erhvervsskolerne i Aars for at lære, hvad sund mad også kan være. Som en del af deres indsatsområde for 2005 har landsbyordningen nemlig sat fokus på sund mad. Små trætte fødder Det er dog ikke kun kosten, der skal i fokus, så der er også indført en daglig motionstur på 2 kilometer, og det er nyt for mange af de små fødder. - Mange af børnene er ikke vant til at gå. De sidder måske meget hjemme og bliver transporteret i bil frem og tilbage, siger leder af Anemonen Ann Kildevæld. Hun forklarer, at et af målene er at give børnene nogle andre oplevelser, end dem de normalt får sammen med deres forældre. Ann Kildevæld fortæller, at det har været en kunst at sætte projektet i gang, uden forældrene føler det som en løftet pegefinger eller et forsøg på at bestemme, og det er ikke meningen, understreger hun. - Det er et besværligt emne at tage fat på, men vi er nødt til at have forældrene med, for det er dem, der bestemmer. Vi kan kun vejlede, siger Ann Kildevæld. I Erhvervsskolernes køkken har en af pigerne travlt med at lave snevejr med melet, mens syv-årige Lea Sørensen ivrigt trykker den grove dej ud med forme i alle faconer, så de små brød er klar til at blive penslet, inden de skal "sove" i en halv time for at vokse sig store. Sukkerknalde i kakaoen Diætist og faglærer Mette Pilegaard er i køkkenet med børnene, og hun mener, at det er vigtigt at sætte tidligt ind. - Jo ældre børnene bliver, inden de bliver bevidste om sund kost, des værre kan deres madvaner blive, forklarer Mette Pilegaard. At sukkerindholdet i en halv liter kakaomælk svarer til 12 sukkerknalde er noget, der gør indtryk på børnene, og formentlig også på de voksne. - Man vil jo aldrig sige ja 12 gange i træk, hvis ens barn kom og spurgte efter en sukkerknald, siger Mette Pilegaard. Da formiddagen i køkkenet sluttes af med at spise dagens resultater kan Marcus Christensen stolt sætte to pizzaer på bordet. Men han kunne jo også bedre lide at lave dem end spise dem.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst