Kræft-chef: Rygere er usolidariske

Arkivfoto: Torben Hansen

Arkivfoto: Torben Hansen

København, Torsdag /ritzau/
En overlæge i Kræftens Bekæmpelse vækker vrede ved at erklære, at rygere ligger samfundet til last.
Danske rygere er usolidariske over for samfundet. De påfører fællesskabet en helt unødvendigt økonomisk byrde, som kunne være undgået, hvis de havde holdt sig fra smøgerne og dermed ikke var blevet syge af røgen.
Det siger overlæge Hans Storm, der er afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse, til Politiken.
- Indtægterne fra tobaksafgifter dækker kun halvdelen af de udgifter på milliarder af kroner, der er forbundet med rygning i form at behandling af sygdom, udgifter til sygedage, tabt arbejdsfortjeneste og så videre, siger han.
- Det er usolidarisk over for samfundet, hvis man unødigt kommer til at ligge samfundet til byrde. Så er det bedre at lade være med at ryge, fortsætter Hans Storm.
Omkring hver fjerde tilfælde af hjerte- og karsygdom skyldes rygning, mens tobak er årsag til 85 procent af alle tilfælde af lungekræft og kroniske lungesygdomme som KOL.
Rygning er årsag til omkring hvert fjerde dødsfald i Danmark, svarende til 13.000-14.000 om året.
- Jeg går ikke ind for at diskriminere folk, og selvfølgelig skal vi behandle rygere, der bliver syge, tilføjer Hans Storm fra Kræftens Bekæmpelse til Politiken.
Hos Socialdemokraterne siger ordfører for forebyggelse, Flemming Møller Mortensen, at han "ikke selv vil tage ordet usolidarisk i sin mund" om rygerne.
- Men jeg ved, at hvis prisen på cigaretter skulle dække den samfundsmæssige udgift ved rygning, så skulle den ligge oppe omkring 260-280 kroner for en pakke, siger han til Politiken.
Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, er rasende over udmeldingen fra overlæge Hans Storm.
- Overlægens budskab er udtryk for en helt urimelig hetz over for rygerne, siger hun til Politiken.
Direktør Leif Vestergaard Pedersen, der er øverste chef i Kræftens Bekæmpelse, erklærer sig ifølge Politiken uenig i sin kollega Hans Storms synspunkt.
/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.