Kræftens Bekæmpelse: En cigaretpakke skal koste 100 kroner

Det er godt, at supermarkeder skjuler cigaretter for kunder. Men prisen skal op, mener Kræftens Bekæmpelse.

Står det til Kræftens Bekæmpelsen, skal cigaretter gemmes væk. - Skal vi skabe en røgfri generation, skal vi simpelthen gøre det bøvlet for de unge at begynde at ryge, siger administrerende direktør Jesper Fisker. Foto: Liselotte Sabroe/arkiv/Ritzau Scanpix

Står det til Kræftens Bekæmpelsen, skal cigaretter gemmes væk. - Skal vi skabe en røgfri generation, skal vi simpelthen gøre det bøvlet for de unge at begynde at ryge, siger administrerende direktør Jesper Fisker. Foto: Liselotte Sabroe/arkiv/Ritzau Scanpix

Cigaretsalget er dalet med cirka fem procent hos Netto, siden butikken har skjult cigaretpakkerne.

Men selv om det er et godt tiltag, er det vigtigt at gøre mere for at forhindre unge og andre danskere i at ryge.

Det mener Kræftens Bekæmpelse. Her foreslår man højere afgifter, som kan give en pris på op mod 100 kroner for en pakke cigaretter.

- Hvis vi skal hele vejen i mål, skal vi også have politikerne på banen, for nogle af de her ting kræver lovgivning, siger administrerende direktør for Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

Det vigtigste er at sørge for, at prisen for en pakke kommer op i nærheden af 60 kroner hurtigt. Senere skal den op på omkring 100 kroner, mener Kræftens Bekæmpelse.

Derudover bør man gøre cigaretpakkerne grå og kedelige og gøre skoler og miljøer omkring børn og unge røgfri, understreger Jesper Fisker.

- Det er godt, at en række supermarkeder har lagt cigaretpakkerne væk. Skal vi skabe en røgfri generation, skal vi simpelthen gøre det bøvlet for de unge at begynde at ryge, siger han.

I omkringliggende lande som Tyskland, Norge, Holland, Storbritannien, Irland, Finland og Frankrig er priserne højere end i Danmark.

Og i Irland koster en pakke cigaretter omkring 75 kroner ifølge EU-Kommission.

En række supermarkeder i Danmark som for eksempel Føtex, Bilka, Rema1000, Kvickly og Irma har indført eller er i gang med at indføre skjulte cigaretter i lighed med Netto. Her har man haft skjulte cigaretter siden midten af juli.

Nu mangler resten af cigarethandlen at følge trop, mener Kræftens Bekæmpelse.

- Der er mange forretninger - kiosker og så videre - som ikke har lagt cigaretterne under hylden. Der skal regulering til, siger Jesper Fisker.

Hvert år dør omkring 13.600 danskere af rygning.

Andelen af rygere i Danmark har stort set ikke ændret sig de seneste seks år, og mere end hver femte dansker ryger.

Det viser den årlige undersøgelse af danskernes rygevaner foretaget af Hjerteforeningen, Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen for 2017.

Senere onsdag skal det diskuteres i Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsudvalg, om det skal være slut med at ryge i skoletiden på de københavnske folkeskoler.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden