Kræftens Bekæmpelse jubler over patientsag

Nu får myndighederne rigtigt travlt, siger Kræftens Bekæmpelse, som glæder sig over principiel erstatningsdom.

Kræftens Bekæmpelse jubler over patientsag

- Det er en stor sejr og en rigtig vigtig dom.

Kræftens Bekæmpelse glæder sig over tirsdagens Højesteretsdom, som giver myndighederne et rap over nallerne og fastslår, at det var ulovligt at skære i erstatningen til en fejlbehandlet kræftsyg kvinde, fordi hun snart skulle dø.

- Det var hamrende uretfærdigt og en forfærdelig trist sag, og heldigvis fastslår Højesteret, at det var forkert og skal laves om, siger direktør Leif Vestergaard Pedersen til Ritzau.

Den enstemmige dom afsagt ved landets højeste retsinstans får direkte betydning for en stribe lignende sager, vurderer han.

- Nu skal man omgående gå alle sager igennem, hvor man har brugt denne ulovlige praksis. Patienterne skal have den erstatning, som de har krav på, lyder det.

- Patientforsikringen og Patientskadeankenævnet må gennemgå alle sagerne og sørge for, at de formentligt omkring 20 patienter, som har været udsat for det samme, får en højere erstatning, tilføjer Leif Vestergaard Pedersen.

Direktøren i Kræftens Bekæmpelse opfordrer myndighederne til at komme lynhurtigt i gang med arbejdet, fordi "det haster" med at give de fejlbehandlede patienter en retfærdig erstatning.

- De er dødssyge som følge af fejl, som er begået i sundhedsvæsnet. Nogle af dem har kun kort tid tilbage at leve i, siger han.

Højesteret fastslår i tirsdagens dom, at det, at en patient forventes at afgå ved døden inden for den nærmeste fremtid, ikke kan begrunde en lavere erstatning.

Højesteret har i øvrigt vurderet sagen til at være så principiel, at den skulle vurderes af syv dommere. Normalt sidder der blot fem dommere i Højesterets dommerpanel.

Kvinden, som hele sagen drejer sig om, får ikke selv glæde af sin sejr i retssystemet. Hun afgik ved døden som følge af sin sygdom den 13. marts 2012.

Kvinden har fået erstatning på grund af en lægefejl. I 2008 henvendte hun sig til egen læge, fordi hun mærkede en knude i sit eget bryst.

Det viste sig sidenhen at være kræft, men det opdagede man ikke i første omgang. Først efter fire måneder blev kræften konstateret, og da havde den spredt sig.

/ritzau/